Fosta stareţă a Mănăstirii Ţigăneşti a trecut la Domnul. PS Timotei: Monahia Hrisantia a iubit foarte mult rugăciunea, fiind o călugăriță nelipsită de la slujbele Bisericii

Fosta stareţă a Mănăstirii Ţigăneşti, monahia Hrisantia Sporea a trecut la Domnul. Slujba înmormântării va avea loc duminică, 11 septembrie, la aşezământul monahal din judeţul Ilfov, după Sfânta Liturghie, informează Ziarul Lumina.

dsc_0052

Monahia Hrisantia Sporea a fost stareța Mănăstirii Țigă­nești din Arhiepiscopia Bucu­reștilor într-o perioadă foarte grea, de încercare pentru monahismul românesc, când, în urma infamului Decret 410 din 1959, foarte multe călugărițe și călugări au fost obligați să părăsească mănăstirile și să meargă în mijlocul lumii. Monahia Hrisantia a prețuit mult mănăstirea pe care a slujit-o și mai ales s-a îngrijit de călugă­rițele pentru care s-a rugat și pe care a dorit să le vadă din nou în obștea din care au plecat în urma decretului amintit. Maica Hrisantia s-a luptat cu hotărârile autorităților vremii, cu vitregia acelor încercări, dar și cu răutatea unor oameni, iar răspunsul ei față de aceștia a fost mereu blândețea și răbdarea evanghelică. A iubit foarte mult rugăciunea, fiind o călugăriță nelipsită de la slujbele Bisericii. Era văzută la chilia sa aflată nu prea departe de biserica principală a acestei mănăstiri citind permanent din Psaltire, a declarat Prea­sfin­țitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureș­tilor.

Monahia Hrisantia Sporea s-a născut în data de 31 octombrie 1926 la Întorsura Buzăului, județul Covasna, primind la Botez numele Elena.  A intrat în obștea Mănăstirii Țigănești în anul 1946, la vârsta de 20 de ani, unde a slujit în mai multe ascultări, cea mai mare fiind cea de stareță a așezământului între anii 1958 şi 1970.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente