Formarea continuă a adulților în Biserică

La Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași au debutat ieri, 28 aprilie, lucrările celei de-a IV-a ediții a Conferinței internaționale de educație a adulților. Tema acestei ediții este „Educația adulților în universități. Perspective regionale și locale”. Cu acest prilej, pr. prof. dr. Ion Vicovan a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, și a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează Ziarul Lumina.

Universitatea „Al. I. Cuza” (UAIC) din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara și International Adult and Continuing Educational Hall of Fame – Outrech University (Oklahoma USA) organizează, în perioada 27-30 aprilie, Conferința internațională de educație a adulților. Simpozionul, moderat și coordonat de prof. univ. dr. Laurențiu Șoitu, directorul Institutului de Educație Continuă al UAIC, a debutat ieri, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC din Iași, cele 150 de comunicări ale reuniunii dorind să caute răspunsuri alternative schimbărilor impuse universităților de noile politici educaționale – globale, regionale, naționale, locale – de tehnologiile, motivațiile și nevoile reale ale educației continue. După cuvântul de deschidere al prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC din Iași, au susținut alocuțiuni reprezentanții instituțiilor implicate în organizare.

În continuare, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a transmis binecuvântarea și salutul pascal al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și al Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan își exprimă prețuirea deosebită pentru că la Iași se organizeză, pentru a patra oară, această manifestare care are ca obiectiv fundamental formarea continuă a adulților. Biserica, deși este cea mai veche instituție a neamului nostru, deși are o experiență atât de bogată în acest segment important al misiunii ei, urmărește cu mare interes asemenea evenimente. Aici ne referim la rezultatele cercetării pedagogice, în special, pentru a le implementa în misiunea învățătorească a Bisericii. Biserica noastră și-a manifestat misiunea de formare continuă în diferite moduri. Mai întâi, prin formarea individuală, și anume Taina Spovedaniei. Dincolo de conținutul duhovnicesc, preotul dorește formarea persoanei umane, nu atât pentru lumea aceasta, cât pentru cea veșnică. Biserica are în vedere formarea continuă a adulților prin predica rostită de preot în diferite ocazii. Prima parte a Sfintei Liturghii se numește „Liturghia catehumenilor”, a celor care urmează să fie educați. Biserica Ortodoxă Română are numeroase structuri care se ocupă cu formarea continuă a adulților”, a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…