Filantropie la Mănăstirea Bogdana

În apropiere de Oneşti, judeţul Bacău, la doar câţiva kilometri de cunoscuta biserică a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt din Borzeşti şi de podul de piatră construit în apropiere tot din porunca lui, se află Mănăstirea Bogdana. Aşezământul este unul încărcat de istorie, iar misiunea săvârşită de obşte este una exemplară atât în plan duhovnicesc, cât şi social şi gospodăresc.

Ca să ajungi la Bogdana trebuie să iei calea muntelui din drumul ce leagă Oneştiul de Adjud, la nici 10 kilometri de la Oneşti, un indicator îndreptându-te spre mănăstire. Drumul fiind foarte bun, se ajunge ușor cu maşina în acest colţ de rai, unde în centru se află biserica, o bijuterie arhitecturală.

Maicile de aici îşi îndeplinesc ascultările ca albinele în stup. Când am ajuns noi, la ceas de seară, abia ieşiseră de la rugăciune, după ce s-au terminat slujbele rânduite pentru seară. În bisericuţa-paraclis mai zăboveau doar două grupuri mici de maici care repetau cântările pentru strană, timp în care alte câteva ascultau în linişte psalmodiile. După binecuvântarea luată de la maica stareţă, stavrofora Cristofora Hârjabă, maica Mihaela, ghidul mănăstirii, ne-a arătat complexul monahal, vorbindu-ne despre trecutul încărcat de istorie al mănăstirii şi de activităţile de zi cu zi ale maicilor.

Cea mai mare bucurie a celor 60 de maici este fără discuţie rugăciunea, ne mărturiseşte ghidul aşezământului. „Spre bucuria noastră, nu ne lipsesc slujbele zilnice, avem Sfânta Liturghie zilnic şi asta ne întreţine duhovniceşte. Este a doua noastră hrană, mai importantă decât hrana materială. De asemenea, pe lângă Sfânta Liturghie, avem toate celelalte slujbe de zi cu zi. Pe lângă slujbă, activităţile zilnice sunt foarte variate pentru că toată activitatea din mănăstire este acoperită prin munca personalului din obşte”, spune monahia Mihaela.

Iar când vine vorba de ascultări, chiar dacă unele dintre ele par mai degrabă treburi de bărbaţi, ele sunt îndeplinite tot de maici, chiar dacă sunt munci în domeniul agriculturii sau în cel forestier. Dar, pe lângă acestea, se mai ocupă şi de pictură, sculp­tură sau de atelierele de croitorie şi ţesătorie.

Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…