Filantropia, proiecte pe 2021: Reţea de servicii sociale vârstnici şi combaterea traficului de persoane

La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman a avut loc în perioada 30–31 martie 2021 Adunarea Generală a Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române.

Alături de consiliul director al Federației Filantropia, la dezbateri au participat reprezentanți ai organizațiilor membre.

În timpul întrunirii au fost prezentate activitățile desfăşurate anul trecut, precum şi stadiul proiectelor aflate în implementare de organizațiile membre.

În acest sens, au fost promovate cele două programe de formare profesională, „Consilier în domeniul adicțiilor” COD COR 263502 şi „Îngrijitoare bătrâni la domiciliu” N.C./COR 5133.1.2, la care înscrierile sunt deschise.

Totodată, s-a vorbit şi despre oportunitățile, respectiv, demersurile de finanțare din fonduri europene pentru dezvoltarea în cursul anului 2021 a altor servicii sociale.

Este vorba despre implementarea unei reţele naţionale de servicii sociale dedicate îngrijirii la domiciliu a vârstnicilor şi un proiect privind combaterea traficului de persoane cu ajutorul clericilor.

Primul proiect va fi implementat având ca partener TZMO România, a declarat pentru Basilica.ro Pr. Ciprian Ioniţă, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul social-filantropic din Administraţia Patriarhală.

El a spus că acest proiect este util persoanelor în vârstă, care va veni ca un suport din partea Bisericii, mai ales că există un „proces accentuat de îmbătrânire a populaţiei”.

În ce priveşte al doilea proiect major, acesta va fi derulat printr-o colaborare cu organizaţia International Justice Mission.

Prin acest program „pregătim preoţii să identifice mult mai uşor persoanele care sunt afectate de acest flagel şi să ajute prin consiliere sau prin redirecţionarea către un centru specializat”, a mai afirmat Părintele Ioniţă.

Igor Belei, Directorul executiv al Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, a oferit câteva detalii legate de activităţile întreprinse în 2020. „Am avut un amplu program de asistare a familiilor defavorizate. În 2020 a fost iniţiat şi un program de recuperare a produselor cu scadenţă care la finalul anului s-a finalizat cu organizarea primei Bănci de alimente din Republica Moldova”.

„Am reuşit să asistăm în serviciile rezidenţiale mame aflate în situaţii de risc sau adolescenţi, au fost asistaţi copii pentru a fi încadraţi în programul şcolar, din cauza dificultăţilor de a participa online, în special în mediul rural”, a explicat Igor Belei.

Părintele Ionuţ Tutea, Consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a prezentat sintetic ajutorul oferit de Biserică în pandemie.

„Anul 2020 a fost marcat de această criză sanitară fără precedent, iar Biserica s-a concentrat în mod deosebit pe susţinerea categoriilor defavorizate care au avut mai mult de suferi din cauza problemelor apărute, eforturi pe sprijinirea persoanelor izolate, care nu mai puteau să-şi asigure cele necesare vieţii”.

„Am reuşit să ajutăm pe cei care aveau nevoie de acest ajutor cu hrană caldă, pachete cu alimente, am sprijinit copiii care odată cu începerea şcolii oline au realizat că nu mai pot accesa şcoala. S-au continuat şi intervenţiile structurale în cadrul programelor implementate de organizaţiile ale Federaţiei Filantropia”, a spus el.


Federaţia Filantropia este o organizaţie privată non-profit care funcţionează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și reuneşte 23 dintre cele mai active Asociații si Fundații din Patriarhia Română.

Scopul singurei organizații de tip federativ din Patriarhia Română este de a crește impactul si eficiența acțiunilor sociale ale organizațiilor membre sau partenere și a structurilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, prin integrarea lor într-un răspuns unitar, coordonat și coerent la provocările sociale actuale.

Foto credit: Trinitas TV / Andreea Monea


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente