Fiecare om are un „Lazăr” al lui, spune IPS Ioachim. Să nu păcătuim prin neglijență!

Arhiepiscopul Ioachim remarcă faptul că bogatul din pilda citită duminică la Sfânta Liturghie „nu pare înrăit în mod deosebit, sau crud: el a păcătuit prin neglijență, căci nu i-a dat atenție lui Lazăr”.

Această parabolă este în cu totul alt ton decât cele care prezentau vindecări și iertări, atât de frecvente în Evanghelia după Luca. Aici este un avertisment serios, spune ierarhul:

„Bucuria egoistă trăită în această lume va avea drept consecință negativă suferința pe lumea cealaltă, în vreme ce, din contră, sărmanul, care va suferi în lumea aceasta, acolo se va bucura de toate din plin. Sensul parabolei este pe cât de clar, pe atât de simplu, încât nu mai are nevoie de nicio explicație”.

Arhiepiscopul Ioachim îndeamnă să ne oprim totuși asupra câtorva detalii.

„Un sărac (…) zăcea înaintea porţii lui” (Luca 16, 20)

Înțelegem de aici că lumea necazurilor și a suferinței nu este o lume ireală, îndepărtată. Domnul însuși a trecut pe la ușa bogatului și a așezat acolo acea nefericire. Iar la judecată nu l-a întrebat dacă a simțit milă, într-un mod foarte abstract și general, față de nefericirea care există în lume și pe care nici nu avea puterea să o vindece.

„Nu! Hristos l-a întrebat ce a făcut el să ajute ‹un sărac›, un cerșetor anume, prezent și foarte real, ‹pe nume Lazăr›, pe care L-a ales anume ca el, bogatul, să își arate compasiunea față de acesta. Și pentru fiecare dintre noi va fi la fel”.

„Fiecare dintre noi va întâlni propriul lui Lazăr. Acest Lazăr poate să aibă nevoie de bani, de îngrijire, de sprijin moral, nu are importanță. Ceea ce contează este ca ochii mei să îl vadă pe cel care este în fața casei mele și pentru care eu pot și trebuie să fac ceva”.

Concluzia părintelui arhiepiscop este că „Hristos nu ne va reproșa la judecată că ne-am închis inima în fața problemelor nefericiților, ci ne va reproșa că am fost prea neglijenți și prea egoiști pentru a ne gândi să ne deschidem spre problemele celorlalți”.

Vezi textul integral pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Sursă foto: Daily News

Comentarii Facebook


Știri recente