Fiecare copil e o Bună Vestire: Luna și Marșul pentru viață 2022 în eparhia Sucevei și Rădăuților

Luna pentru viață 2022 în eparhia Sucevei și Rădăuților s-a încheiat vineri cu două evenimente publice. Seria de manifestări pro-viață din martie a inclus mai multe marșuri pentru viață și numeroase activități cu copiii, printre care și ateliere de pancarte pro-viață. Pe una dintre pancarte, un elev a scris: „Fiecare copil este o Bună Vestire”.

Evenimentul final al Lunii pentru viață 2022 la Suceava s-a intitulat „Împreună Pentru Viață – Suceava 2022” și a fost organizat de Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în colaborare cu asociații locale.

„S-a dorit organizarea evenimentului pro-viață chiar în ziua praznicului Bunei Vestiri, deoarece nu există o altă zi din an mai potrivită pentru a cugeta mai intens la darul vieții pe care Dumnezeu ni-l oferă tuturor”, a declarat prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial.

Acțiunea s-a desfășurat pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava, cu participarea a numeroși tineri și a multor familii cu copii.

Activitate din Luna pentru viață 2022 la Bunești, jud. Suceava. Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Au cântat și au recitat poezii membrii ASCOR Suceava și copiii de la Palatul Copiilor din oraș, precum și elevi ai liceelor și colegiilor naționale „Mihai Eminescu”, „Ștefan cel Mare”, „Petru Rareș”, „Ciprian Porumbescu” și „Petru Mușat”.

În aceeași zi a avut loc și cea de a șaptea ediție a Marșului pentru viață de la Rădăuți, desfășurat pe traseul: Biserica „Sf. Cuv. Parascheva” – Str. Ștefan cel Mare – Aleea pietonală – Poliție – Primărie – Statuia lui Bogdan Vodă. La punctul final de pe traseu au susținut discursuri organizatorii și invitații lor.

Au participat Bogdan Loghin, Primarul Rădăuților, Valentin Luța, tatăl a șase copii și primarul localității Horodnicu de Sus, Părintele Ionel Maloș, Protopop de Rădăuți, prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial, și Părintele Angel Prelipcean de la Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” din Rădăuți.

Invitații au fost Simona Mihalescu, coordonatoarea Centrului Elena din Rădăuți, care oferă sprijin în criza de sarcină, Cosmin Țugui, câștigătorul concursului de Discursuri al Serbării de la Putna din 2021, și doamna preoteasă Daniela Morar, mamă a zece  copii.

Tinerii și adolescenții din Suceava la Marșul pentru viață 2022. Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Simona Mihalescu a vorbit despre realitatea crizei de sarcină și motivele pentru care femeile fac avort, descriind cazuri reale cu care s-a întâlnit în activitatea centrului pe care îl coordonează.

„Vreau să vă gândiți la războiul care este în sufletul acestor femei și care este nevăzut, pentru că nu aflăm de el decât dacă femeia ni se destăinuie. Este un război pe viață și pe moarte”, a spus Simona Mihalescu.

Cosmin Țugui, elev al Colegiului Național ,,Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, a spus că este crucial să nu pierdem valorile pe care este clădită societatea.

„Ceea ce ne unește sunt valorile perene care, indiferent de spiritul epocii, de ideologiile dominante, sau de compromisurile vremelnice socio-politice, rămân la fel de actuale și constituie piatra de temelie a societății”, a spus Cosmin Țugui.

„Cu atât mai mult astăzi, în această societate polarizată, este important să ne limpezim setul de valori și să contribuim la conturarea imaginii unei comunități orientate spre compasiune, respectarea drepturilor omului și care spune un Da hotărât vieții”, a adăugat tânărul.

Marșul pentru viață 2022 de la Rădăuți. Foto: Doru Clipa

Preoteasa Daniela Morar din Vicovu de Sus, mamă a zece copii, a oferit o mărturie despre maternitate și familie ca împlinire a femeii.

„De multe ori sunt numită mamă eroină și mă șochează lucrul acesta, pentru că nu mă consider o eroină. Eroine sunt mamele acestea care trec prin criza de sarcină, care luptă să-și țină pruncușorul în brațe. Eu am fost o binecuvântată”, a spus preoteasa.

„Și apoi nu acesta este normalul vieții de familie? Te căsătorești, naști și crești și educi copii pentru Împărăția lui Dumnezeu”, a adăugat ea.

„I-am întrebat pe copiii mai mari, care sunt la liceu în alt oraș, ce să vă transmit. Eu văd ca mamă lucrurile, dar să-mi spună ei, copiii. Și au spus: Mami, spune-le tuturor că e prea frumos în familia noastră!” a mai spus Daniela Morar, vizibil emoționată.

Marșul pentru viață 2022 de la Rădăuți: Părintele Protopop Ionel Maloș ține microfonul unei fetițe care susține un moment artistic. Foto: Doru Clipa

Marșul pentru viață România și Republica Moldova s-a desfășurat anul acesta în peste 150 de localități de pe ambele maluri ale Prutului. Anul acesta s-a observat o înmulțire și diversificare a activităților pro-viață organizate local – și cu participare fizică, dar și online.

Foto credit: Doru Clipa (deschidere articol)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente