Fiecare biserică este un Tabor, spune Patriarhul Daniel

„Fiecare biserică frumos împodobită plină de harul Preasfintei Treimi este un Tabor”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh în omilia rostită marţi la patriarhie cu prilejul sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului.

Preafericirea Sa a amintit că spaţiul liturgic al unei biserici a fost preînchipuit de cele trei colibe despre care a vorbit Sfântul Petru pe muntele Taborului.

„Aceste au devenit în interpretarea duhovnicească a lăcaşului de cult trei spaţii distincte din biserica ortodoxă. Coliba pentru Iisus este sfântul Altar, pentru Moise este naosul şi pentru Ilie este pronosul”, a spus Preafericirea Sa.

Cele trei părţi ale unei biserici arată o înaintare a noastră către Împărăţia lui Dumnezeu, „de la pronaos în naos şi spre altar de unde primim Sfintele Taine ca arvună a bucuriei din Împărăţia Cerurilor”.

În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut referire la cântările ortodoxe care evidenţiază faptul că în biserică întâlnim cerul pe pământ.

„În cântările ortodoxe, mai ales în Postul Paştelui, se spune În Biserica Slavei tale stând în cer a sta ni se pare şi apoi continuă Născătoare de Dumnezeu ceea ce eşti uşă cerească deschide nouă uşa milei tale”.

„Acest tropar din timpul postului ne arată că Biserica este ca un cer pe pământ şi după cum a spus Petru bine este nouă să fim aici, zicem şi noi creştinii când ne aflăm în lăcaşul de cult în Biserica slavei tale în Cer a sta ni se pare, adică atunci când stăm în biserică stăm în Biserica slavei lui Hristos”.

Părintele Patriarh a explicat că, de regulă, lăcaşurile de cult sunt construite pe o colină, „pe un loc mai ridicat”, astfel încât „se urcă spre Biserică aşa cum au urcat ucenicii pe muntele Taborului”.

Despre praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, Părintele Patriarh a spus că este „o sărbătoare a sfinţirii omului, a preaslăvirii omului de către Dumnezeu, a omului smerit, rugător, postitor, nevoitor care îşi schimbă viaţa sa din viaţă păcătoasă în viaţă sfântă”.

„Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este o sărbătoare a luminării noastre, a înduhovnicirii noastre”, a evidenţiat Părintele Patriarh.

Subiectul schimbării omului a fost reluat de Patriarhul Daniel în cuvântul de la finalul liturghiei. El a făcut referire la binecuvântarea roadelor care se face potrivit tradiţiei după slujba din ziua praznicului Schimbării la Faţă şi a prezentat o paralelă între binecuvântarea lui Dumnezeu şi lumina soarelui.

„Strugurii s-au schimbat la înfăţişare şi la gust prin lumina primită de la soare. Aşa şi omul credincios, prin lumina lui Hristos, prin harul Duhului Sfânt se schimbă. Din om păcătos devine un om îmbunătăţit, un om virtuos, un om blând, un om milostiv”.

„Omul care îşi schimbă viaţa devine o lumină din lumina lui Hristos, un receptacul de lumină. După cum floarea soarelui începe să fie asemănătoare soarelui pentru că primeşte lumina de la soare, tot aşa credinciosul care primeşte lumina lui Hristos devine chipul lui Hristos, iconă sfinţită a lui Hristos în lume”, a spus Preafericirea Sa.

De sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, în 6 august 2019, Preafericirea Sa a prezidat Sfânta Liturghie oficiată la Patriarhie. Alături de Părintele Patriarh Daniel a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Pahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente