Festivități la 80 de ani de la sfințirea catedralei clujene

O serie de manifestări este organizată în cinstea împlinirii a 80 de ani de la sfințirea Catedralei din Cluj-Napoca și 525 de ani de atestare documentară a Mitropoliei de la Feleac. Sfânta Liturghie va fi oficiată duminică, 3 noiembrie, de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de alți șase ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

În toamna anului 1933, după zece ani de la începerea construcției, Episcopul Nicolae Ivan a desăvârșit lucrările la catedrala din Cluj-Napoca prin organizarea ceremoniei de sfințire a edificiului, după cum a menționat Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a adăugat că în cinstea acestui eveniment sunt pregătite, pe 2 și 3 noiembrie, mai multe evenimente, după cum informează „Ziarul Lumina”.

„Slujba de sfințire a fost prefațată, la acel moment, de o sumedenie de manifestări culturale și spirituale, iar la această slujbă solemnă a participat patriarhul Miron Cristea, episcopul Nicolae Ivan al Clujului, precum și de alți episcopi: Grigore Comșa, Nichita Duma, Vasile Stan, Ioan Stroia, episcopul Armatei. Oficialitățile politice au fost reprezentate la cel mai înalt grad: a fost prezent regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său, viitorul rege Mihai. Dintre toți participanții, doar regele Mihai mai trăiește până în ziua de astăzi. A fost prezentă intelectualitatea Clujului, mediul academic de aici”, a spus IPS Mitropolit Andrei, care a adăugat că „acum, la 80 de ani de atunci, și noi organizăm un ciclu de manifestări legate de acel moment”.

Conferințe la biserica voievodală de la Vad

Astfel, „pe 2 noiembrie are loc un simpozion științific, la care vor participa numeroși academicieni și universitari clujeni, între care rectorul universității, academicianul Aurel Ioan Pop”, a spus IPS Mitropolit Andrei, care a adăugat că „simpozionul va avea loc la biserica voievodală din Feleac pentru că, în urmă cu 525 de ani, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, întemeia arhiepiscopia de la Feleac”.

În cadrul conferinței intitulate „Mitropolia de la Feleac, 525 de ani de atestare documentară” vor avea loc mai multe comunicări științifice: „Feleacul în istoria Transilvaniei” de acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop, „Satul Feleac și orașul Cluj în secolele XIV-XV” de acad. prof. dr. Nicolae Edroiu, „Trăsături definitorii ale monahismului transilvan în Evul Mediu”, de conf. dr. Șerban Turcuș, „Arc peste timp: de la Catedrala Arhiepiscopală din Feleac, la Catedrala Mitropolitană din Cluj”, de pr. prof. dr. Alexandru Moraru, „De la Valahia la Dacia” de dr. Alexandru Șimon, „Contribuții la istoria românilor din Transilvania. Date noi despre biserica „Sfânta Paraschiva” din Feleac secolele XIII-XVI (cu prezentare de imagini ale ultimului șantier arheologic din biserica voievodală)”, de dr. Daniela Marcu Istrate.

Conferința va fi urmată de o prezentare de volume: „De manibus Valachorum scismaticorum… Romanians and Power in the Mediaeval Kingdom of Hungary. The Thirteenth and Fourteenth Centuries (#Eastern and Central Studies, IV)” (Frankfurt am Main – Bern – Bruxelles – New York – Oxford – Warszawa – Wien, 2012), de Ioan Aurel Pop, și „Government and Law in Medieval Moldavia, Transylvania and Wallachia (#Studies in Russia and Eastern Europe, XI)”, editori Martyn Rady, Alexandru Simon (London: University College London Press, 2013). Volumele vor fi prezentate de dr. Christian Gastgeber (Academia Austriacă de Științe) și prof. dr. Martyn Rady (University College, London).

Liturghie la Catedrala mitropolitană

Sărbătoarea va continua mâine, 3 noiembrie, în Catedrala mitropolitană, prilej cu care se va oficia o Liturghie solemnă la care vor participa șapte episcopi, după cum a menționat IPS Mitropolit Andrei. Alături de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, vor fi prezenți: Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Macarie, Episcop al Europei de Nord, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. După Sfânta Liturghie, se va săvârși slujba de Parastas pentru episcopul Nicolae Ivan, ctitorul catedralei, precum și pentru ierarhii ce au urmat.

Comentarii Facebook


Știri recente