Festivități de începere a noului an în școlile teologice din Arhiepiscopia Craiovei

Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova și Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu și-au deschis astăzi porțile pentru începerea noului an școlar 2014-2015. Festivitățile organizate cu acest prilej au fost precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii în paraclisele școlilor teologice, iar momentul festiv a debutat cu o slujbă de Te Deum în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni pentru rezultate bune la învățătură în noul an școlar, a precizat Diacon Gheorghe Cioiu.

La Craiova, festivitatea de deschidere a anului școlar s-a desfășurat pe platoul din fața Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”, lângă vechea biserică a Mănăstirii Coșuna, ctitoria Banului Stepan, în prezența tinerilor seminariști, a profesorilor, a părinților și rudelor elevilor, a reprezentanților autorităților publice locale și ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Slujba de Te Deum, care a deschis festivitatea, a fost săvârșită de un sobor format din preoții profesori în frunte cu părintele prof. Constantin Popescu, directorul instituției, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

După rugăciunile de mulțumire și de ajutor pentru noul an școlar adresate lui Dumnezeu, IPS Irineu a pus la inima tinerilor seminariști cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța misiunii la care au fost chemați de Dumnezeu. „La Seminarul Teologic din Craiova, sub streașina străvechii Mânăstiri Coșuna, de zeci de ani se formează cu adevărat oameni pentru Biserică și pentru societatea noastră. Și în acest an continuăm firul vieții școlare și bisericești, având deschisă nu numai poarta cunoștințelor ci și poarta milostivirii Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, ocrotitoarea noastră, care ne îndeamnă la început de nou an bisericesc și școlar: Faceți orice vă va spune El (Ioan 2, 5). Adică să facem tot ceea ce ne învață Mântuitorul Iisus Hristos pentru a crește în această școală ca oameni cu totul aleși, desăvârșiți pentru misiunea la care Dumnezeu v-a chemat și Biserica vă așteaptă”, a spus IPS Irineu.La final, elevii cu rezultate deosebite la învățătură, obținute în anul școlar 2013 – 2014, precum și cei care s-au remarcat la olimpiadele școlare județene și naționale, au fost premiați cu diplome și cărți și felicitați de IPS Părinte Mitropolit Irineu și părinții profesori.

O festivitate asemănătoare a avut loc și laȘcoala gimnazială „Buna Vestire” din localitatea Grădinari, județul Olt, în prezența IPS Părinte Mitropolit Irineu. Un moment inedit și important prin faptul că este primul an școlar organizat de acest așezământ social patronat de Mitropolia Olteniei prin Fundația „Buna Vestire”, care se adresează fetelor provenite din familii sărace, sau orfane, care au absolvit clasa a IV – a și doresc să-și continue studiile.

Comentarii Facebook


Știri recente