Festivitatea de absolvire la Facultatea de Teologie din Arad

Joi, 22 mai, la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad a avut loc festivitatea de absolvire a celei de-a 20-a promoții de studenți teologi. Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în paraclisul cu hramul „Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul” din incinta facultății, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

La slujbă au luat parte tinerii absolvenți alături de cadre didactice din cadrul Universității „Aurel Vlaicu”. Soborul slujitorilor a fost condus de pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultății de Teologie din Arad, iar răspunsurile au fost date de către corul bărbătesc, dirijat de conf. dr. Mircea Buta. În cuvântul său, părintele decan a arătat că „omul, ca ființă recunoscătoare și mulțumitoare, își găsește expresia cea mai înaltă a acestui gest în rugăciunea liturgică. În plus față de această bucurie, astăzi se adaugă, pentru chiriarhul nostru, IPS Arhiepiscop Timotei, cât și pentru întreg corpul profesoral, prilejul de mulțumire al absolvirii ciclului de licență a unei noi promoții, cea cu numărul 20. Apoi, pomenirea de astăzi, prin cei 150 de Părinți ai Sinodului II ecumenic de la Constantinopol, din anul 381, ne oferă prilejul să înțelegem că slujirea teologului în lume este o lucrare și roadă a lucrării lui Hristos prin Duhul Sfânt. De aceea, voi, dragi absolvenți, precum și noi toți trebuie să ne rugăm mai mult, pentru ca Duhul Sfânt să lucreze în noi și prin noi, spre viața veșnică”.

După încheierea slujbei a urmat manifestarea academică, în aula facultății, la care au luat parte conducerea Universității „Aurel Vlaicu” din Arad prin: prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Consiliului Academic, prof. univ. dr. Ramona Lile, rector, și pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, președintele Senatului, reprezentanții Arhiepiscopiei Aradului: arhim. dr. Teofan Mada, vicar eparhial, și protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural, părinții profesori, pr. Gavra Pompiliu, directorul Seminarului Teologic din Arad, precum și rudele și prietenii absolvenților.

În deschidere, pr. Ioan Tulcan i-a salutat pe oaspeți și a evocat în câteva cuvinte semnificația zilei: „Suntem acum la un moment istoric pentru facultatea noastră, deoarece astăzi încheie cursurile universitare cea de-a 20-a promoție. Aceasta scoate în evidență două semnificații majore: dăinuirea prin timp, unul nu ușor și cu multe provocări pentru instituția noastră, iar apoi, acesta marchează un punct de maturitate, deoarece școala teologică arădeană și-a confirmat și întărit oferta educațională a celor trei niveluri de studii (licență, master și doctorat), prin două evenimente majore.

Amintesc aici de recenta evaluare a școlilor teologice din Mitropolia Banatului, unde facultatea noastră a obținut primul loc, cu un total impresionant de puncte, iar apoi colegul nostru pr. prof. dr. Cristinel Ioja a trecut cu succes examenul de abilitare pentru conducerea de doctorat. Astfel, dragi absolvenți, trebuie să fiți mândri că voi, cei de astăzi, sunteți părtași unui astfel de moment, pentru care vă felicităm”. A urmat prof. dr. Lizica Mihuț, care a arătat că „Universitatea „Aurel Vlaicu” sprijină prin fapte, direct, cu argumente Facultatea de Teologie Ortodoxă”. Părintele Teofan Mada a adus mesajul de salut din partea arhiepiscopiei.

Cursul festiv a fost susținut de diac. lect. univ. dr. Caius Cuțaru, care a prezentat o radiografie a lumii religioase de astăzi, care să le fie de folos absolvenților atunci când vor ajunge în pastorație. Acesta a fost pus sub genericul: „Secularizare, indiferentism și sincretism religios. O radiografie a lumii religioase de astăzi”. Au urmat apoi citirea catalogului și decernarea diplomelor onorifice de absolvire. În continuare a urmat festivitatea de predare a cheii. Din partea absolvenților a vorbit Marius Lăscoiu. Din partea anului III a răspuns studentul Lazăr Flavius, care a adresat un cuvânt de felicitare.

Comentarii Facebook


Știri recente