Festivitatea de absolvire a elevilor calsei a XII-a la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Elevii clasei a XII-a de la Liceul Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău au avut astăzi, 28 mai 2015, festivitatea de absolvire a liceului. Evenimentul a debutat de dimineață cu săvârșirea Sfintei Liturghii în capela liceului, unde răspunsurile la strană au fost date, conform tradiției, de către elevii clasei a XII-a. În continuare, absolvenții au colindat sălile de curs ale liceului, cântând imnul „Gaudeamus igitur” și primind felicitări din partea colegilor din clasele mai mici, a precizat Arhid. Adrian Onica.

Festivitățile au continaut apoi la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, unde alături de absolvenți a fost și Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Inspectorul școlar general adjunct al județului Sălaj, doamna Mioarea Gudea, Inspectorul de specialitate pentru disciplina Religie, doamna Claudia Boha și reprezentantul Primăriei Municipiului Zalău, doamna Mihaela Onuțan. Festivitățile au fost mediate de către directorul spiritual al liceului, Preacuviosul Părinte Arhim. Antonie Pința. Tot acum s-a făcut și ultima strigare a catalogului de către dirigintele clasei, părintele profesor Claudiu Boia. În continuare au fost premiați elevii merituoși ai acestei generații de avsolvenți. Astfel, Preasfințitul Părinte Petroniu a premiat șeful acestei promoții de elevi, tânărul Raul Ardelean. Premiile au fost înmânate de către dirigintele clasei, iar doamna inspector Claudia Boha a premiat elevii participanți la olimpiadele școlare.

În cadrul festivității, elevii clasei a XII-a au înmânat simbolurule școlii, cheia, Sfânta cruce și icoana Sfântului Nicolae, colegilor lor din clasa a XI-a.

Istoria Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău începe în urmă cu 21 de ani, când în cadrul Școlii Normale Gheorghe Șincai s-a înființat o clasă cu profil teologic. Școala a devenit instituție de sine stătătoare începând cu anul 2008, sub denumirea de Seminarul Teologic Liceal Ortodox Zalău. Până în prezent au absolvit această școală 18 generații de tineri, peste aproximativ 60 dintre aceștia devenind slujitori ai altarului ca preoți sau diaconi. Din anul 2009, Seminarul Teologic Liceal Ortodox și-a schimbat denumirea în Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”.

Liceul dispune de o bază materială bună corespunzătoare pentru desfăşurarea unui proces instructiv–educativ eficient: săli de clasă moderne, două săli multimedia, cabinete de limbi clasice şi limbi moderne, un laborator de informatică, un laborator de ştiinţe dotat în 2008 cu mijloace moderne specifice disciplinelor în cauză, un cabinet metodic, precum și o bibliotecă cu peste 3000 de volume.

Începând cu anul şcolar 2011-2012, în cadrul Liceului Ortodox funcționează și clase de învățământ primar, având în momentul de față ciclul primar complet, începând de la clasa pregătitoare, până la clasa a IV-a.

Paraclisul cu hramul Sfinții Trei Ierarhi a fost amenajat la etajul al II-lea al liceului, fiind târnosit în anul 2003 de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului. Cu timpul, datorită necesităților de ordin practic, paraclisul a fost extins ca spațiu, noile lucrări fiind sfințite în ziua de 30 ianuarie 2008. În acest paraclis, pe lângă programul zilnic de rugăciune al elevilor se desfășoară și activitățile de practică liturgică efectuate de clericii nou hirotoniți din Eparhie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…