Festivitate la 40 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului

La Bâlea Lac a avut loc ieri, 28 august, ceremonia prilejuită de aniversarea a 40 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului. Festivitățile au fost organizate de veteranii constructori geniști din garnizoanele Râmnicu Vâlcea și Alba Iulia, cei care acum patru decenii au lucrat la realizarea celui mai spectaculos drum transmontan din lume. Cu această ocazie, președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, participant la eveniment și le-a transmis constructori geniști veterani cuvinte de mulțumire și recunoștință pentru marea lor realizare.

„Datorită priceperii și sacrificiului militarilor geniști, putem să ne mândrim acum cu acest drum unic în lume. Vreau să vă asigur și de sprijinul pe care Consiliul Județean Sibiu îl va oferi pentru obeliscul pe care doriți să îl ridicați și care să arate tuturor celor care vor trece pe aici ce a însemnat realizarea Transfăgărășanului”, a transmis Ioan Cindrea veteranilor prezenți la festivitate, conform unui comunicat al CJ Sibiu.

Transfăgărășanul, deosebit de important pentru dezvoltarea turistică a versanților sudic și nordic ai Munților Făgăraș, a fost construit în 4 ani și jumătate și are o lungime de aproape 92 de kilometri. Tunelul care străbate muntele Paltinul de la sud la nord are o lungime de 887 metri și se află la altitudinea de 2.042 metri. Pentru realizarea lucrării au fost executate 4 milioane de metri cubi de terasamente, 290 de mii de metri cubi de fundații, 600 de mii de metri cubi de suprastructură de macadam, 290 de mii de metri cubi de zidărie, 830 lucrări transversale, 27 viaducte și poduri și s-au folosit peste 6 milioane de kilograme de explozibil, conform comunicatului CJ.

Comentarii Facebook


Știri recente