Festivitate de încheiere a şcolii de vară în Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sâmbătă, 11 iulie 2015, în paraclisul cu hramul ”Sfântul Ioan Rusul” al Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, a avut loc festivitatea de încheiere a primei ediții a școlii de vară gratuite, organizate de către Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia Oradiei (AFOREO), în parteneriat cu Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și Asociația Părinți Pentru Ora de Religie Oradea, a precizat Pr. Călin Ovidiu Popa.

Programul școlii de vară s-a desfășurat zilnic, în perioada 5 – 10 iulie 2015, între orele 9.00-13.00, elevii participând la cercuri de muzicăși dans, lectură, teatru, pictură, matematică distractivălimba engleză sau limba italiană. De asemenea, copiii au avut ocazia să întâlnească reprezentanți ai unor insituții în cadrul programelor „Prietenul meu polițistul”, „Biblioteca Vie” sau „Sănătatea mea”. Ei au fost angrenați și în concursuri de talent în diverse domenii, de la literaturăși matematică, la dans și cântec.

În cuvântul de deschidere, doamna președintă a AFOREO, Viorica Chertes, în prezența părinților, a copiilor, a cadrelor didactice voluntare, dar și a membrilor din comitetele de conducere ale AFOREO și APOR Bihor, a adus un cuvânt de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul revărsat peste toți cei ce au depus eforturi în vederea bunei desfășurări a acestui demers și Preasfințitului Părinte Sofronie, pentru binecuvântare și susținere. De asemenea, doamna președintă și-a manifestat bucuria de a avea alături în acest proiect Asociaţia Părinți Pentru Ora de Religie – Oradea și Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu”, care a fost gazda evenimentelor ce au avut loc pe toată perioada școlii de vară.

În continuare, toți cei 40 de copii participanți la această școală de vară au fost premiați de către domnul Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea și președinte al Asociației Părinți Pentru Ora de Religie – Oradea, fiecare copil primind o diplomă și premii constând în cărți de rugăciuni și de învățături religioase. De asemenea, toți profesorii implicați în acest frumos proiect au primit din partea organizatorilor diplome de apreciere și daruri, în semn de recunoștință.

Părintele Florin Negruțiu, inspector școlar de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prezent la eveniment, a adus un cuvânt de felicitare și de recunoștință cadrelor didactice implicate, arătându-și nădejdea ca astfel de proiecte deosebit de frumoase să aibă continuitate și să de bucure de succes și pe viitor.

În acest cadru festiv, Părintele Profesor Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei și director al Liceului Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a înmânat diplome de apreciere și scrisori de mulțumire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, atât doamnei Viorica Chertes, președinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, pentru dragostea și râvna depuse în slujba Sfintei Biserici, cât și tuturor membrilor comitetului de conducere APOR Bihor, pentru „interesul deosebit manifestat în susţinerea educaţiei religioase în şcoala românească prin implicarea cu dăruire, responsabilitate şi profesionalism în organizarea filialelor locale, la nivelul judeţului Bihor, a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie şi, mai apoi, prin acţiunile intreprinse în sprijinul înscrierii copiilor la ora de Religie”.

De asemenea, în textul scrisorii Chiriarhul Oradiei subliniază ideea că: „Rezultatele îmbucurătoare ale înscrierii majorităţii covârşitoare a elevilor la ora de Religie, în contextul presiunilor create de potrivnicia celor care au vrut să-L izgonească pe Dumnezeu din Şcoala românească, se constituie deopotrivă într-o legitimare indubitabilă a prezenţei Religiei în şcoală şi, totodată, într-o chemare adresatăFamiliei, Școlii și Bisericii la cooperare şi conlucrare şi mai eficientă în formarea spirituală și intelectuală a tinerei generații.”

În numele Preasfinţitului Părinte Sofronie, Preacucernicul Părinte Radu Rus şi-a exprimat convingerea că şi pe mai departe implicarea APOR Bihor în procesul complex de formare a copiilor şi tinerilor noştri în lumina valorilor moralei şi spiritualităţii creştine va fi una constantă şi că proiecte cât mai diverse, precum cel încheiat acum în mod festiv, şcoala de vara de care s-au bucurat 40 de copii din şcolile orădene, vor fi dezvoltate pe viitor în tot cuprinsul Episcopiei Oradiei.

La final, atât copiii, cât și toți cei prezenți, s-au putut bucura de o agapă frățeasă oferită de către Mănăstirea Sfintei Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente