Festivalul tinerilor, la Someșul Rece

Parohia ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” din Someșul Rece, Protopopiatul Huedin, a organizat, în colaborare cu profesorii de religie și alte cadre didactice de la Școala Generală din localitate, un spectacol artistic în cadrul căruia s-a făcut selecția celor care vor participa la Festivalul Tinerilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Spectacolul s-a desfășurat la Căminul Cultural din localitate, în prezența elevilor, părinților, cadrelor didactice și a credincioșilor din parohie, informează „Ziarul Lumina”.

Au participat concurenți la șase din cele șapte secțiuni ale festivalului: muzică, pictură, eseu, teatru, media și dansuri. Evoluția scenică a fost jurizată de o comisie de specialitate din care au făcut parte profesori de la Școala Generală din Someșu Rece, specializați în Limba Română, Istorie, Muzică, Desen și Religie. Au fost desemnați cinci tineri câștigători și o trupă de teatru formată din 15 elevi, care vor participa la etapa următoare a festivalului, în cadrul protopopiatului, cu piesa „Cu fericirea nu-i de glumit”, ce va avea loc pe 10 noiembrie la Casa de Cultură din Huedin. La finalul spectacolului, câștigătorii au fost premiați, apoi s-a organizat și o tombolă cu premii pentru toți cei care au fost prezenți la manifestare.

Prima ediție a festivalului

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului organizează prima ediție a Festivalului Tinerilor din eparhie, ce are ca temă generică un citat din părintele Arsenie Papacioc „Dacă tinerețea ar ști și bătrânețea ar putea…”. Manifestarea este structurată pe mai multe secțiuni, dintre care două de creație: eseu și pictură, unde participanții au de compus un eseu, pornind de la citatul părintelui Arsenie Papacioc, și de realizat desene sau picturi care să ilustreze tema generică a festivalului. La secțiunea de muzică participă coruri, formații vocale și instrumentale, precum și tineri interpreți cu un repertoriu fie religios, popular, folk, pop sau clasic. Tinerii pasionați de teatru au posibilitatea de a prezenta în cadrul festivalului un fragment sau un act dintr-o piesă de teatru clasică sau modernă, iar cei pasionați de media prezintă scurte filmulețe sau documentare cu activitățile tinerilor din parohii sau cu preocupările lor de zi cu zi. Alte secțiuni cuprind dansuri de societate sau populare, concursuri și întreceri sportive. Festivalul se adresează tuturor tinerilor din parohiile urbane și rurale din județele Cluj și Bistrița-Năsăud și sunt coordonate de preoți, profesori de religie și voluntarii Asociațiilor Tinerilor Ortodocși, înființate la nivelul protopopiatelor. Gala festivalului este programată să aibă loc pe 16 noiembrie, în Parcul sportiv universitar „Iuliu Hațieganu” din municipiul Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente