Festivalul Maică, Pururea Fecioară la a V-a Ediție

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 10 august 2014, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a cincea ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.

La ediția din acest an au participat 29 de grupuri de copii din parohiile: Hereclean, Cehu Silvaniei, Preoteasa, Bălan, Buzaș, Cheud, Ciocmani, Cristolț, Fântânele-Rus, Gâlgău Almașului, Gîlgău, Inău, Jibou I, Jibou II, Rus, Năpradea, Tihău, Surduc, Bănișor, Bobota, Horoatu Crasnei, Hurez, Stârciu, Sâg, Șimleu Silvaniei III, Cehu Silvaniei, Treznea, Borza, Creaca și Lipău județul Satu Mare; reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului și 13 soliști individuali.

Festivalul, pus sub egida Anului omagial al „Sfintei Euharistii și al Sfinților Martiri Brâncoveni”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți format din: preacucernicul părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Sălajului, preacucernicul părinte Radu Barbor de la parohia Cehu Sivaniei, preacucernicul părinte Gheorghe Longodor de la Parohia Jibou II, preacucernicul părinte Cosmin Porcar de la Șimleu Silvaniei, preacucernicul părinte Claudiu Popiț de la Parohia Preoteasa, preacucernicul părinte Alexandru Bande de la Parohia Rus, preacucernicul părinte Daniel Blaj de la Parohia Creaca, preacucernicul părinte Vasile Ardelean de la Parohia Bobota, preacucernicul părinte Marius Dângă de la Parohia Hurez și preacucernicul părinte Traian Șoncutean, preot pensionar. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii de la Parohia Jibou II condus de către doamna Maria Târziu.

În cuvântul de învățătură Preacucernicul Părinte Silviu Boha a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii.

Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor. După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș pentru cei 400 de copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.

La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a felicitat pe toți cei implicați stareță, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori, elevi și a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii. Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost acordate diplome de merit: preacuvioasei maicii starețe Maria Terheș, domnului prof. Vasile Șoimușan, domnului prof. Oliviu Ardeleanu și doamnei Maria Fati.

Comentarii Facebook


Știri recente