A doua zi a festivalului literar Mihai Eminescu, ajuns la ediţia a 29-a, s-a desfăşurat joi la Mănăstirea Putna, aşezământ monahal îndrăgit de poetul naţional.
După slujbă, stareţul mănăstirii a vorbit despre marele poet pe care „îl iubesc toți cei care caută să cugete la rădăcina și la ființa sufletului nostru”.
Poezia și tot ce ne-a rămas de la el conțin un adevăr pentru noi, românii; ne arată calea pe care să mergem. Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca versurile și gândurile lui Mihai Eminescu să încolțească în inima noastră și să ne așezăm și mai mult în gândul și cugetarea marelui poet.
Părintele Stareț a amintit că în acest an se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și 100 de ani de la nașterea marii profesoare academician Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, eminescolog de seamă, care este înmormântată la Mănăstirea Putna.
Anul viitor, în 15 august 2021 vor fi aniversaţi 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a fost organizată de Mihai Eminescu și Ioan Slavici la Putna, în 1871.
Elevii școlii din Putna, coordonați de profesorul Mircea Aanei și de Ion Andronache, și Adela Șulea au susținut un micro-recital de poezie și cântec.
Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina și Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Mănăstirea Putna și primăriile comunelor Putna și Șerbăuți.
Foto credit: Mănăstirea Putna