Festivalul Gugulan cu car cu mere, ediția a III-a, la Caransebeș

Sâmbătă, 2 noiembrie, a avut loc la Caransebeș festivalul „Gugulan cu car cu mere”, ediția a III-a. Spectacolele concurs s-au desfășurat în sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din municipiu de pe Timiș și Sebeș și în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, potrivit Pavel Canea. Organizatorii acestui festival au fost Grădinița PP nr. 4 în colaborare cu Episcopia Caransebeșului, Primăria Caransebeș, Casa de Cultură „George Suru”, Inspectoratul Școlar și Casa Corpului Didactic Caraș Severin.

În deschiderea festivalului părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a subliniat: „Ne bucurăm pentru că tinerii eparhiei noastre, dar și alți tineri din țară, promovează valorile tradiționale românești. Acesta este și motivul pentru care Episcopia Caransebeșului se implică în acțiuni de promovare a folclorului și de evidențiere a moștenirilor spirituale din Banat. Pe lângă aceste gânduri, aduc din partea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, cuvânt de felicitare și binecuvântare pentru organizatori, pentru participanți și pentru toți cei care s-au implicat responsabil în derularea prezentului festival”.

Ion Căliman, vicepreședintele asociației scriitorilor în grai bănățean, membru în juriul festivalului își exprimă bucuria față de tinerii care doresc să păstreze graiul bănățean: „Rămân cu o impresie bună despre această ediție a III-a a fetivalului internațional de recitare în grai bănățean și de folclor și mă bucură faptul că tinerii, copiii, de la preșcolari până la liceeni se străduiesc să grăiască în limba moșilor și strămoșilor lor, în acest idiom deosebit pentru bănățeni, fală de altfel a Banatului și bineînțeles emblemă a Banatului. Este bine că în școlile Banatului se păstrează această cinstire a graiului paurilor bănățeni și că atât la Caransebeș cât și în alte localități se păstrează această tradiție.”

De această dată festivalul s-a bucurat de participare internațională. La festival au participat preșcolari și elevi din ciclurile primar, gimnazial și liceal din unitățile școlare din Banat, Oltenia, Muntenia, Transilvania, Crișana și Banatul Sârbesc. Tinerii artiști au avut în desfășurare patru secțiuni de concurs: recitare de poezie în grai, soliști vocali, soliști instrumentiști și dansuri populare. La finalul festivalului au primit din partea organizatorilor diplome și mici cadouri în semn de recunoștință pentru devotamentul de care au dat dovadă.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente