Festivalul de Muzică Veche de la București va debuta duminică seară cu un concert la Sala Radio. Evenimentul se va desfășura între 10 și 22 noiembrie.
Primul concert se numește „Hidden. In-between Haydn & Mozart”, fiind o prezentare a creației muzicale a compozitorului vienez Franz Joseph Haydn și a contemporanului său flamand Hébert Leemans.
Repertoriul concertului include: Pieter Van Maldere (1729 – 1768) – Ouverture în re major; Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) – Concertul pentru clarinet și orchestră, K622: Allegro – Adagio – Rondo; Hébert Leemans (1741 – 1771) – Simfonia nr. 9 în re major Allegro assai – Andante; Joseph Haydn (1732 – 1809) – Simfonia nr. 49 în fa minor, „La Pasione”: Adagio – Allegro di molto – Menuet – Finale. Presto; Hébert Leemans (1741 – 1771) – Simfonia nr. 4 în do major: Adagio; Simfonia nr. 12 în re major: Allegro moderato – Tempo da caccia.
Vor urca pe scenă Vlad Weverbergh și Terra Nova Collective. Ansamblul a fost fondat în Anvers în 2012, sub conducerea artistică a lui Vlad Weverbergh. Scopul acestei inițiative a fost de a stârni interesul pentru numeroasele bijuterii muzicale create de compozitorii din sudul Țărilor de Jos, cu o atenție deosebită pentru repertoriul din perioadele clasică și romantică.
În cadrul festivalului se va desfășura Conferința Reseau Europeen de Musique Ancienne (Rețeaua Europeană de Muzică Veche) REMA.
„În această perioadă vom avea bucuria de a găzdui conferința regională a REMA. Este prima dată când o conferință a REMA se petrece în Răsăritul Europei și la București. Aceasta va aduce la București pe durata a trei zile, 20,21,22 noiembrie, toți actorii importanți ai ecosistemului european de muzică veche”, a declarat organizatorul Laurențiu Constantin la Trinitas TV.
„Conferința se va desfășura la Institutul Francez și la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Vom avea invitați din România, Serbia, Grecia, Bulgaria, Muntenegru, Republica Moldova și Ucraina. Majoritatea celor care fac muzică veche de bună calitate în România vor fi prezenți la această conferință”.
„O tușă specială ar trebui adăugată în dreptul muzicii bizantine. Muzica bizantină românească este muzică veche”, a subliniat Laurențiu Constantin.
Festivalul de Muzică Veche de la București se află la ediția a 19-a.
Foto credit: Facebook / Festivalul de Muzică veche