Festivalul Corurilor de Copii şi Tineret la Caransebeș

Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș a găzduit vineri, 24 aprilie 2015, Festivalul Corurilor de Copii şi Tineret „Timotei Popovici”. Manifestarea culturală ajunsă la cea de-a XXXIII-a ediţie s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Evenimentul a reunit zece formaţii corale de copii şi tineri din Eparhia Caransebeșului, dar și din Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și din Episcopia Devei și Hunedoarei. Organizat de Episcopia Caransebeșului în parteneriat cu Primăria Municipiului Caransebeș și Casa de Cultură a oraşului, festivalul a avut invitați de seamă, profesori, muzicologi, care au apreciat și au dăruit tuturor formațiilor corale, care au urcat pe scenă, premii și diplome de participare.

„Suntem foarte bucuroși că în memoria fiului Eparhiei Caransebeșului, preotul, profesorul, compozitorul, dirijorul și folcloristul, Timotei Popovici, care a fost un mare păstor de suflete, am ajuns să promovăm cântarea corală și mai ales să promovăm corurile de copii și tineri. De asemenea îi mulțumim Bunului Dumnezeu că această sală a fost plină și neâncăpătoare pentru preoții și credincioșii caransebeșeni, care au dorit să participe la acest minunat festival”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Festivalul „Timotei Popovici” este primul festival coral pentru copii şi tineret din România şi a debutat în comuna Marga – judeţul Caraş-Severin, în anul 1982. Iniţiatorii şi susţinătorii festivalului de-a lungul anilor au fost domnul profesor universitar dr. Dumitru Jompan şi doamna Lia Jompan. Deşi a activat cea mai mare parte a vieţii la Sibiu, Timotei Popovici este bănățean, cu origini în localitatea Tincova, judeţul Caraş-Severin, fiind cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii.

Festivalul de poezie în grai bănăţean

De asemenea La Centrul eparhial din Caransebeș a avut loc sâmbătă, 25 aprilie, cea de-a șasea ediție a Festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”. Evenimentul s-a desfășurat în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

După cuvântul de binecuvântare adresat de Preasfințitul Părinte Lucian în deschidere, manifestarea a continuat cu poezii religioase şi laice în grai bănăţean rostite de către membrii Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, precum şi de către elevi şi preşcolari îmbrăcaţi în straie populare din judeţele Caraş-Severin şi Timiş.

„Credem că și prin acest festival de promovare a folclorului și a graiului bănățean, biserica noastră face o misiune articulată. De aceea nu numai în acest an al misiunii parohiei și mănăstirii, ci în fiecare an credem că prin promovarea valorilor tradiționale, a graiului și portului autentic din această zonă, biserica noastră face o misiune în plus și îi apropie pe credincioși unii de ceilalți, consolidând prin aceste întâlniri graiul, portul și toate tradițiile și obiceiurile, care au stat în tinda Bisericii și au fost promovate și conservate de Biserica dreptmăritoare”, a arătat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

Manifestarea culturală s-a bucurat de prezenţa a numeroşi copii şi tineri, însoţiţi de părinţii lor, de preoţi, de profesori de literatură, de membrii Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, de elevi şi studenţi teologi caransebeşeni, dar și de prezenţa a unui număr mare de iubitor de folclor.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente