Festivalul coral „Miron Cristea” la Catedrala episcopală din Caransebeș

Miercuri, 22 aprilie, în cadrul „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”, Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul”, a găzduit Festivalul Coral de muzică bisericească „Miron Cristea”.

Ajunsă la cea de-a VI-a ediție, manifestarea religios-culturală a reunit pe soleea Catedralei episcopale zece formații corale din Eparhia Caransebeșului: Corul „Anastasis” Parohia Bozovici, condus de d-na instit. Claudia Cherescu, Corul Parohiei „Schimbarea la Faţă” Reşiţa, dirijat de prof. Elena Cozâltea, Corul Parohiei „Ferdinand” din Oţelu-Roşu, dirijat de d-na prof. Elena Iant, Corul Catedralei istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş, reunit cu Corul „Ioan Teodorovici” al Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Caransebeş, îndrumat de d-na prof. Maria Poneţchi, Corul „Armonia” al Parohiei „Sfântul Nicolae” din Bocşa-Română, dirijat de pr. Silviu Ferciug, Corul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Glimboca, dirijat de ing. Ioan Gaşpar, Corul Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeş, îndrumat de pr. Gheorghe Tistu, Corul preoţilor Protopopiatului Ortodox Român Caransebeş, condus de pr. Sorin Mâţu, Corul Preoților din Protopopiatul Reșița, dirijat de pr. Ionuț-Irinel Dinu, Corul Episcopiei Caransebeşului, dirijat de pr. Gheorghe Tistu. De asemenea a încântat auditoriu și Corala „Arhanghelii” a Parohiei „Sfinții Arhangheli” Orăștie, din Episcopia Devei și Hunedoarei. Formaţiile corale care au urcat pe scenă au interpretat piese muzicale specifice perioadei pascale din repertoriul naţional şi internaţional.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a membrilor Permanenței Consiliului Eparhial. „Acest festival are scopul de a-i încuraja pe preoți și pe credincioși să țină cât mai aproape de cântarea bisericească, deoarece și prin aceasta Biserica noastră face o misiune importantă. Suntem în anul misiunii parohiei și mănăstirii, dar cred că suntem datori să avem în vedere misiunea și pastorația în fiecare zi, în fiecare an, de aceea suntem la cea de-a șasea ediție. Credem că acest festival a dat roade deoarece vedem cum formațiile corale din Eparhia noastră au întinerit și chiar în unele parohii unde aveam doar cântare de strană au luat ființă coruri bisericești”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La manifestare au luat parte elevi şi studenţi teologi de la cele două instituții teologice din Caransebeş, preoţi, profesori, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase, iubitori de muzică corală religioasă, din localitate şi din împrejurimi. Toate corurile participante au primit diplome şi premii din partea Episcopiei Caransebeșului, înmânate de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

Festivalul poartă denumirea vrednicului de pomenire Patriarh Miron Cristea, episcop al Caransebeşului în perioada 1910-1919, deoarece a fost inițiat în anul 2010, an în care s-au comemorat la Caransebeș 100 de ani de la întronizarea în scaunul arhieresc al lui Miron Cristea. În activitatea desfăşurată la Sibiu, Caransebeş şi Bucureşti acest mare ierarh a sprijinit cu multă dăruire activităţile muzicale.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea, Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente