Festival de pricesne mariane în Episcopia Sălajului

La Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus, județul Sălaj, a avut loc duminică a cincea ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”. La ediția din acest an au participat 29 de grupuri de copii, din cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului, informează „Ziarul Lumina”.

Festivalul de pricesne „Maică pururea fecioară” a fost organizat la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus, sub coordonarea pr. Gabriel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului și a pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

La cea de a cincea ediție a festivalului de pricesne mariane pentru copii au participat 29 de grupuri din parohiile Hereclean, Cehu Silvaniei, Preoteasa, Bălan, Buzaș, Cheud, Ciocmani, Cristolț, Fântânele-Rus, Gâlgău Almașului, Gîlgău, Inău, Jibou I, Jibou II, Rus, Năpradea, Tihău, Surduc, Bănișor, Bobota, Horoatu Crasnei, Hurez, Stârciu, Sâg, Șimleu Silvaniei III, Cehu Silvaniei, Treznea, Borza, Creaca și Lipău, județul Satu Mare; reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului, la care s-au alăturat și 13 soliști individuali.

Festivalul, pus sub egida Anului omagial al „Sfintei Euharistii și al Sfinților Martiri Brâncoveni”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți format din pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, pr. Radu Barbor de la Parohia Cehu Silvaniei, pr. Gheorghe Longodor de la Parohia Jibou II, pr. Cosmin Porcar de la Șimleu Silvaniei, pr. Claudiu Popiț de la Parohia Preoteasa, pr. Alexandru Bande de la Parohia Rus, pr. Daniel Blaj de la Parohia Creaca, pr. Vasile Ardelean de la Parohia Bobota, pr. Marius Dângă de la Parohia Hurez și pr. Traian Șoncutean, preot pensionar. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii de la Parohia Jibou II, condus de Maria Târziu.

Promovarea valorilor creștine

În cuvântul de învățătură, pr. Silviu Boha a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii. Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.

După agapa oferită de maica stareță Maria Terheș pentru cei 400 de copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Copiii au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării și prin portul popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.

La final, pr. Silviu Boha, a felicitat pe toți cei implicați: stareța, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori, elevi și a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii. Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului, care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea, au fost acordate diplome de merit: stareței Maria Terheș, profesorului Vasile Șoimușan, profesorului Oliviu Ardeleanu și Mariei Fati, conform celor precizate de pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială.

Comentarii Facebook


Știri recente