Festival de muzică sacră la Alba Iulia

La Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia s-a desfăşurat, în zilele de 23 şi 24 mai, cea de-a patra ediţie a Festivalului de muzică sacră „Cântaţi lui Dumnezeu cu bucurie!“. Participanţii – coruri de copii, solişti, grupuri folclorice, coruri monahale şi preoţeşti – au adus în actualitate muzica sacră, informează „Ziarul Lumina”.

Muzica sacră este parte integrantă a cultului, dar şi a culturii muzicale româneşti dintotdeauna. În spaţiul transilvan există o bogăţie impresionantă de autori şi piese, de genuri şi de stiluri, unele mai bine, altele mai puţin cunoscute, însă toate cu un rol important în mărturisirea publică a credinţei ortodoxe şi în promovarea ethosului româ-nesc. De aceea, recuperarea nestematelor muzicale, care au împodobit sufletele atâtor generaţii de creştini şi au însoţit mereu rugăciunea Bisericii, este necesară şi bine-venită în prezent.

Prima seară a festivalului a fost onorată de prezenţa corurilor de copii din cercurile de religie Câmpeni, Cugir şi Sebeş: corul Liceului „Dr. Gheorghe Chirilă“ din Baia de Arieş, condus de prof. Marius Băieş, corul Şcolii Gimnaziale „Singidava“ din Cugir, condus de prof. Daniela Pascal, şi corul Şcolii Gimnaziale din Săsciori, condus de prof. Florin Hinţia. Prestaţia emoţionantă a copiilor a fost urmată de un minirecital al artistei Oana Bozga Pintea şi de corurile monahale de la mănăstirile Rimetea şi Sighişoara.

În a doua seară a Festivalului de muzică sacră de la Alba Iulia, participanţii şi ascultătorii postului de radio Reîntregirea s-au bucurat sufleteşte din nou de marea bogăţie a repertoriului muzical religios din zonă. Pentru început, au prezentat piese religioase grupurile folclorice din Biia, Sâncel şi Tărtăria. A urmat un recital al artistei Cornelia Goţia, care a adus laudă Domnului şi Prea-curatei Fecioare Maria. Muzica polifonică este folosită şi ea în cult, susţinând şi exprimând rugăciunea. Asemeni planurilor de adâncime ale unei picturi, vocile devin planuri sonore, înscrise într-o perspectivă naturală, şi sugerează atât angajarea, cât şi inefabila înflorire a sufletului în ru-găciune. Aceste aspecte au putut fi observate din prestaţia coralelor preoţeşti din protopopiatele Alba Iulia şi Târnăveni, care au încheiat a doua zi a festivalului. Fie că a fost vorba de copii, adulţi, monahi sau preoţi, toţi au reuşit să înalţe sufleteşte pu-blicul, prin vocile minunate care au adus slavă lui Dumnezeu.

Prin acest festival de muzică sacră, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, doreşte să promoveze impresionantul tezaur muzical ce se păstrează în spaţiul eclezial din judeţele Alba şi Mureş, să recupereze efortul şi dedicarea unor oameni de o frumuseţe sufletească impresionantă, dar şi să facă vizibilă deschiderea Bisericii spre actul cultural de calitate. Manifestarea a fost organizată de Arhiepiscopia Alba Iuliei, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba şi cu Inspec-toratul Şcolar Judeţean Alba.

Comentarii Facebook


Știri recente