Festival de muzică contemporană la Köln, în Germania

În perioada 20-22 aprilie a avut loc la Köln cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de muzică contemporană ‘Forum Neuer Musik’, organizat de radio Deutschlandfunk, cu tema ‘Compozitorii în dialog cu Dumnezeu’. La concertul de încheiere a festivalului, susținut în data de 22 aprilie 2012, a participat diac. Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei patriarhale din București alături de Ansamblul ‘Archaeus’, condus de Liviu Dănceanu, informează Ziarul Lumina.

Concertul a fost organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Deustchlandfunk. Mai multe detalii a oferit pentru Ziarul Lumina, compozitorul Nicolae Teodorescu, prezent la eveniment: ‘Concertul a avut o temă numită ‘pNEUma’. De aici se înțeleg trei lucruri: ‘pneuma’, în sensul teologic, neuma, fiindcă e vorba de o seară legată de muzica psaltică, bizantină, care folosește o notație neumatică, iar cele trei litere NEU semnifică ideea de nou, deoarece concertul este de muzică contemporană. Aici este paradoxul: un concert în cadrul unui festival de muzică contemporană în care, pe de o parte, se regăsește o tematică religioasă, aceasta a dialogului cu Dumnezeu, iar pe de altă parte, concret vorbind, legată de muzica psaltică românească’. Concertul a fost precedat de o masă rotundă la care s-a discutat chiar tema festivalului: ‘Compoziția ca dialog cu Dumnezeu’. De asemenea, s-a organizat o mică expoziție de partituri muzicale din diferite perioade.

Protopsaltul Catedralei patriarhale, diac. Mihail Bucă, a vorbit despre participarea la acest festival de muzică contemporană: ‘Festivalul din Köln a adunat sub umbrela lui mai mulți compozitori de muzică contemporană, reprezentanți ai corpului diplomatic român, în frunte cu dr. Vlad Vasiliu, consul general al consulatului din Bonn, reprezentanți ai Bisericii grecești din Köln ‘Aghia Trias’, ce găzduiește și sediul Mitropoliei Grecești din localitate. La acest festival am participat ca solist, interpretând două piese bizantine: ‘Stihirile Paștelui’ de Visarion Nemțeanu și ‘Din Ospățul Stăpânului’ de Anton Pann, iar isonul a fost asigurat de membrii Corului Bisericii grecești ‘Aghia Trias’: Athanasios Despotis, protopsalt și dirijor de cor, Nikolaos Kuvelas, Vasilios Ntallis și Alexandru Iorga, student român în Köln. Aprecierile au fost pe măsură, dat fiind faptul că în premieră s-a cântat muzică bizantină, iar compozitorii au savurat din plin acest gen muzical bisericesc. S-au purtat discuții cu privire la o eventuală colaborare a Corului Tronos cu Biserica grecească, pentru realizarea unui concert, și cu reprezentanții consulatului din Köln. Aduc mulțumiri pe această cale Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru dragostea ce o poartă muzicii bisericești din România, tuturor organizatorilor acestui festival pentru aducerea în atenție a muzicii bizantine ca suport liturgic în Biserica Ortodoxă, lui Nicolae Teodoreanu, compozitor și etno-muzicolog, pentru piesa ‘Variațiuni Varis’, pe care am interpretat-o, lui Thomas Beimel și nu în ultimul rând lui Athanasios Despotis și membrilor corului lui pentru frumoasa noastră colaborare’.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…