Fericiți cei pentru care are cine să se roage: PS Timotei Prahoveanul la Pomenirea de 40 de zile a Arhim. Irineu Dogaru

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat sâmbătă, la Mănăstirea Cernica, Pomenirea de 40 de zile pentru Arhimandritul Irineu Dogaru, Eclesiarhul Bisericii „Sfinții Serghie și Vah” de la Palatul Cotroceni.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a amintit cât de fragilă este viața omului pe acest pământ („omul este ca iarba și zilele lui ca floarea câmpului; așa va înflori” – Psalmi 102, 15), dar și nădejdea învierii adusă de Mântuitorul Iisus Hristos.

„Constatăm, cu trecerea anilor, ori într-o suferință, ori într-o încercare, cât suntem de fragili și cât de repede trece viața noastră. Este asemenea un vis înșelător, care se risipește după prima furtună și după primul vânt”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Dar Domnul Iisus Hristos ne-a lăsat „cuvinte pline de nădejde, cum au fost cele pe care Mântuitorul le-a spus surorilor lui Lazăr, și anume: Eu sunt Învierea și Viața, cel ce crede Mine, chiar dacă va muri, va trăi”.

„Și cei care se așază în mormânt, asemenea grâului, se pregătesc pentru a răsări în ziua cea mare a Învierii”, a subliniat Preasfinția Sa.

Rugăciunile străbat cerul

În continuare, ierarhul a spus că „cele mai importante, în astfel de situații, nu sunt cuvintele de laudă, ci rugăciunile. Rugăciunile străbat Cerul și ajung înaintea lui Dumnezeu”.

PS Timotei Prahoveanul l-a pomenit sâmbătă, 25 mai 2024, pe Arhim. Irineu Dogaru, la 40 de zile de la trecerea la cele veșnice. Foto: Basilica.ro / Ierod. Nicolae Iftimiu

În aceste sens, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit o pildă din Pateric, în care un stareț îl trimite pe ucenic să-i laude și apoi să-i ocărască pe cei adormiți în cimitir.

Când s-a întors, bătrânul l-a întrebat: „Ce ți-au spus morții din morminte când i-ai lăudat sau când i-ai vorbit de rău?” Și novicele i-a răspuns: „Nu mi-au spus nimic nici când i-am lăudat, nici când i-am vorbit de rău”. „Dacă vrei să te mântuiești și dacă vrei să fii un călugăr bun, să nu răspunzi nici când te vor batjocori, nici când te vor vorbi de bine”, i-a spus starețul novicelui.

„Cuvintele de laudă le risipesc asemenea nisipului de pe marginea mării și a oceanului. De aceea, la soroacele importante, la 40 de zile îndeosebi, Biserica a statornicit slujbe de pomenire și milostenii, care pot să-l ajute pe cel ce a trecut pragul acestei vieți”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Fericiți sunt cei care s-au rugat mult, dar fericiți sunt și cei pentru care are cine să se roage: colegi, prieteni, cunoscuți, rudenii, îndeosebi slujitori ai Bisericii”, a încheiat părintele episcop vicar.


Arhim. Irineu Dogaru s-a mutat la cele veșnice în data de 20 aprilie 2024, la vârsta de 62 de ani, din care 39 petrecuți în viața monahală. Era de metanie de la Mănăstirea Lainici. În perioada 1990-1992 a urmat studii doctorale la Universitatea Sorbona din Paris.

A slujit apoi o perioadă ca econom și muzeograf al Mănăstirii Sinaia, apoi în Capitală – la Catedrala Patriarhală, la Capela Jandarmeriei și, după 2009, la biserica din incinta Palatului Cotroceni.

Foto credit: Basilica.ro / Ierod. Nicolae Iftimiu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente