Femeia gârbovă unea răbdarea bolii apăsătoare cu lucrarea rugăciunii ei stăruitoare, spune Patriarhul Daniel

„Femeia gârbovă unea răbdarea bolii apăsătoare cu lucrarea rugăciunii ei stăruitoare, răbda suferința bolii, dar nu înceta lucrarea rugăciunii”, a explicat Patriarhul Daniel în predica rostită duminică la Paraclisul istoric „Sfântul M. Mc. Gheorghe” al Reședinței patriarhale.

Părintele Patriarh a evidențiat în predica sa virtuțile femeii care suferea de 18 ani, fiind gârbovă.

„Această femeie nu mai considera că va fi într-o zi vindecată, ci se ruga doar pentru mântuirea sufletului. Ea nu a cerut lui Iisus vindecarea trupului, ci în tăcere și multă smerenie a arătat doar credința ei în Dumnezeu și nădăjduia să primească mântuirea”.

„Ea este un dascăl al credinței însoțită de rugăciune și de răbdare. Ea este statornică în credință și stăruitoare în rugăciune. Ea ne arată că și atunci când omul trece prin greutăți, prin boală, prin suferință, prin încercare, trebuie să păstreze fidelitatea sau credincioșia, credința puternică în Dumnezeu”.

Preafericitul Părinte Patriarh a subliniat că „femeia gârbovă, după ce a fost vindecată, mulțumea și îl slăvea pe Dumnezeu. La multa răbdare, la adânca smerenie și la credința puternică, mai adaugă încă o virtute și anume mulțumirea sau recunoștința”.

Dumnezeu hotărăște când și cum îi vindecă pe oameni

Patriarhul României a spus că „foarte adesea omul se roagă, dar Dumnezeu nu îi răspunde imediat, nu îi ascultă imediat rugăciunea, iar altădată cercetează pe om când el nu se așteaptă”.

„Iisus cunoaște suferința fiecărui om, boala fiecărui om, și hotărăște El când este cel mai potrivit moment pentru a arăta milostivirea Sa. Uneori, la stăruința celui bolnav sau celor din jurul lui, dar alteori din propria inițiativă arată iubire milostivă și vindecătoare, cum a fost cazul femeii din Evanghelia de astăzi”.

„Dumnezeu dorește vindecarea fiecărui om, și mai ales atunci când vede că cel ce suferă nu este cârtitor, nu este răzvrătit, nu judecă pe nimeni, ci în multă smerenie rabdă și are credința că Dumnezeu îl va izbăvi, îi va dărui mântuirea, adică unirea cu Dumnezeu, chiar dacă pe pământ a trecut prin încercări, suferință sau boală”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a concluzionat că din „Evanghelia de astăzi învățăm că trebuie să săvârșim binele, să ajutăm pe semenii noștri care se află în situații dificile în orice zi, în zi de lucru sau în zi de sărbătoare și să o facem din propria inițiativă, așa după cum Iisus, fără să fie rugat de cineva din sinagogă și nici să-i fi cerut vindecare femeia gârbovă, El din propria inițiativă a chemat-o la Sine, a binecuvântat-o și a vindecat-o”.

„Asemenea și noi din propria inițiativă să săvârșim binele atunci când întâlnim oameni care au nevoie de ajutorul nostru, de încurajarea noastră, pentru că prin iubirea milostivă față de semeni se arată iubirea milostivă a lui Hristos față de oameni”.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente