Federaţia Filantropia: 300 de vârstnici din Timiș au beneficiat anul trecut de consultaţii în sistem de telemedicină

298 de pacienți vârstnici, cu boli cornice din județul Timiș, au beneficiat anul trecut de consultaţii în regim de telemedicină. Serviciile medicale au fost oferite în cadrul proiectului „Sănătate la un click distanță” implementat de Federaţia Filantropia Timişoara cu sprijinul financiar al United Way România.

„Consultațiile sunt oferite în sistem de telemedicină, ceea ce presupune că medicul specialist este în birou – în Timișoara, iar pe teren, uneori și la 100 km distanță- avem medicul rezident/generalist, care are echipamentele de investigații și contact cu pacientul, transmițând în timp real consultația către medicul specialist”, se menţionează într-un comunicat de presă transmis de Federaţia Filantropia.

Pacienţii consultaţi provin din jurul orașului Făget, o zona de deal și de munte aflată la 80-100 km depărtare de Timișoara și 30-50 km de Lugoj.

United Way Romania a asigurat bugetul pentru cheltuieli operaționale, iar parohiile, în colaborare cu autoritățile locale, au pus la dispoziție spațiul adecvat pentru realizarea consultațiilor și au promovat proiectul în comunitate.

Consultaţiile au fost axate pe cardiologie și boli interne deoarece în aceste specialităţi medicale se regăsesc cele mai frecvente afecțiuni, îndeosebi după vârsta de 50 de ani.

„Fiind boli cronice – pacientul ar trebui ca cel puțin odată pe an să fie văzut-evaluat-consultat de medicul specialist, ceea ce din păcate nu se întâmplă nici în orașe, unde sunt medici specialiști, și cu atât mai puțin la sate, unde o consultație la un medic specialist presupune o călătorie de 50-100 km ( până la Lugoj sau Timișoara) cheltuieli, și nu în ultimul rând teama de a pleca de acasă”.

În 2020, cabinetul de consultații prin telemedicină a funcționat în  Margina, Curtea, Coșava, unde au venit și locuitori din satele aparținătoare, iar în ultima parte a proiectului, activitatea s-a desfășurat în cabinetul de telemedicină din Făget, deservind în continuare  și locuitorii din satele înconjurătoare care au avut  nevoie de consultații.

Proiectul va continua şi în 2021.

Foto credit: Insider.com

Comentarii Facebook


Știri recente