Facultatea de Teologie din Craiova în haine de sărbătoare

Anul acesta ocrotitorii învăţământului teologic de grad universitar din Craiova au fost cinstiţi în mod deosebit la Craiova. În zi de prăznuire a Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, câteva sute de credincioşi, mulţi dintre ei studenţi şi cadre didactice ale Facultăţii de Teologie, au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită la Paraclisul mitropolitan “Maica Domnului – Dudu”, de un numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

După cum a precizat Diacon Gheorghe Cioiu, la ceas de aleasă sărbătoare, au slujit la altarul Bisericii “Maicii Precista de la Dud”: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La finalul Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Varsanufie. Înltpreasfinţia Sa a vorbit despre rolul sfinţilor în viaţa noastră, ca mijlocitori şi rugători înaintea lui Dumnezeu, subliniind modelul de viaţă, sfinţenie şi educaţie creştină pe care ni-l oferă cei trei dascăli ai teologiei ortodoxe.

Momentele dedicate Sfinţilor Trei Ierarhi au continuat în sala de festivităţi a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie, cu o întrunire festivă în cadrul căreia a fost omagiată personalitatea si viata Sfinţilor Trei Ierarhi. Manifestarea a debutat cu o prezentare a activităţilor şi rezultatelor obţinute la nivel academic de Facultatea de Teologie din Craiova în anul 2014, făcută de directorul Departamentului Teologie, părintele lector univ. dr. Adrian Ivan, urmată de o evocare a vieţii şi în special a învăţăturilor lăsate moştenire de cei trei mari ierarhi ai Bisericii noastre, în prezentarea părintelui lector univ. dr Ion Resceanu. Atmosfera de bucurie duhovnicească a fost întregită de Corul Facultăţii de Teologie care a susţinut un scurt concert de muzică psaltică, sub bagheta părintelui arhid. lector univ. dr. Adrian Maziliţa.

În cuvântul de încheiere, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, a exprimat bucuria comuniunii în cuvânt de laudă şi rugăciune, prilejuită de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi. “ În această ambianţă de rugăciune, de cântare sfântă şi de comuniune frătească, aducem cinstire Sfinţilor Trei Ierarhi şi-i rugăm să ne fie şi în continuare ocrotitori şi mijlocitori înaintea Părintelui Ceresc” a spus IPS Irineu.

Ultimul moment al manifestării l-a constituit vizitarea expoziţiei de icoane realizate de studenţii din anii I şi II de la specializarea Artă sacră.

Comentarii Facebook


Știri recente