Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca își sărbătorește hramul

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca își va sărbători hramul la sfârșitul lunii ianuarie, fiind ocrotită de Sfinții Trei Ierarhi, pomeniți în Biserica Ortodoxă pe 30 ianuarie. Facultatea va organiza, începând de săptămâna aceasta, o serie de activități cultural-artistice și științifice.

Prima manifestare are loc azi, 21 ianuarie, de la ora 17:00, în Sala „Nicolae Ivan”, când va avea loc o sesiune de comunicări despre viața, activitatea și opera teologică a Sfântului Ioan Gură de Aur, organizată de asist. dr. Adrian Podaru, care, împreună cu studenții teologi, va pregăti o serie de comunicări. Printre temele abordate se află: „Preoția în concepția Sfântului Ioan Gură de Aur”, „Omiliile către creștinii iudeizanți”, „Gestionarea crizei din Antiohia din anul 387”, „Sfântul Ioan și autoritatea imperială” și „Elemente legate de antropologia hrisostomică”, „Păcatul și consecințele lui”, „Raportul dintre libertatea umană și harul divin”.

Vineri, 25 ianuarie, de la ora 17:00, în Sala „Nicolae Ivan”, prof. Gelu Furdui va susține conferința „Balada la români”, urmată de un recital susținut de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Membrii coralei vor interpreta piese din creația compozitorului clujean Tudor Jarda, balade reprezentative și cântece cu caracter popular.

Sfânta Liturghie arhierească

Sărbătoarea hramului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj va fi marcată în ziua premergătoare cinstirii Sfinților Trei Ierarhi, pe 29 ianaurie, cu o întâlnire și o conferință cu Andrei Pleșu. Invitatul de onoare se va întâlni de la ora 10:00 în Sala „Nicolae Ivan” într-un dialog cu studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă, iar de la ora 18:00 va susține conferința „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste” în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic al Universității „Babeș-Bolyai”.

În ziua hramului, pe 30 ianuarie, la Catedrala mitropolitană va fi oficiată, de la ora 9:30, Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de preoții profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj, slujba fiind urmată de un Te Deum. Sărbătoarea hramului școlilor teologice clujene se va încheia în seara zilei de 30 ianuarie, cu un moment cultural susținut de Andrei Pleșu în sala Muzeului Arhiepiscopiei Clujului, situat la subsolul Catedralei mitropolitane, în care va fi evocat vrednicul de pomenire mitropolitul Bartolomeu.

Comentarii Facebook


Știri recente