Factbox: Ortodoxia Românească în Spania

De Ziua Spaniei (12 Octombrie), prezentăm principalele date despre Episcopia Spaniei și Portugaliei, eparhie a Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale.

Peste un milion de români sunt înregistrați ca rezidenți în Spania, unde formează cea mai numeroasă comunitate non-spaniolă. Altă jumătate de milion de români sunt în Portugalia.

Ierarhi: Episcopul Timotei (Lauran) al Spaniei și Portugaliei; Episcopul-vicar Teofil (Roman) de Iberia.

Sediu eparhial: Calle Trompetas, n. 7, 28054, Madrid, Spania; mai multe date de contact pe website.

Catedrala Episcopală: Catedrala „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, Calle de las Tubas, n. 9, 28054, Madrid, Spania.

Parohii: 127 de parohii și 17 filii în Spania; eparhia mai are nouă parohii și cinci filii în Portugalia, unde se află aproximativ o jumătate de milion de români.

Mănăstiri: trei în Spania: la Cenicentos, Valdoncina și Villaler; la acestea se adaugă și Mănăstirea din Aldeia de Santa Margarida, Portugalia.

Cronologie

1978: Românii din Spania i-au cerut Patriarhului Iustin Moisescu înființarea unei parohii ortodoxe române la Madrid. S-a aprobat înființarea parohiei Preasfânta Fecioară Maria.

2001-2004: Preasfințitul Părinte Siluan Şpan, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Europei Occidentale și Meridionale, a înființat alte 42 de parohii. Demersurile de legalizare a prezenței Bisericii Ortodoxe Române în Spania au fost încununate de recunoașterea, în 2004, de către statul spaniol. Eparhia a dezvoltat o relație foarte bună cu autoritățile și cu Biserica Romano-Catolică, cea care oferă spații pentru aproximativ 40 de parohii românești, la care se adaugă clădirea unui fost seminar de vară pusă la dispoziția Mănăstirii Vilaller.

2007: Sfântul Sinod a aprobat înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, cu sediul la Madrid.

2008: Sfântul Sinod l-a ales episcop pe Preasfințitul Părinte Timotei Lauran, pe atunci starețul Mănăstirii Vilar din Franța.

2011: La propunerea Preasfințitului Părinte Timotei al Spaniei și Portugaliei, Sfântul Sinod a aprobat înființarea postului de Episcop-vicar al Spaniei şi Portugaliei, alegându-l în acest post pe Arhimandritul Ignatie Trif, actualul Episcop al Hușilor.

2009: Primăria Madrid a aprobat oferirea unui teren pentru nou catedrală românească. Anteproiectul a fost realizat de arhitectul Fernando Boga. Terenul este concesionat gratuit pe o perioadă de 75 de ani și se află în districtul Latina, având o suprafață de 1.500 de metri pătrați.

2010: Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a pus piatra de temelie pentru noua catedrală și a vizitat patru parohii din Spania.

2017: A avut loc prima Sfântă Liturghie în noua catedrală ortodoxă română de la Madrid (foto deschidere articol). Sfântul locaș are hramul „Intrarea Maicii Domnului în biserică”. Au participat numeroși ierarhi ortodocși români și din alte Biserici surori, reprezentantul Arhiepiscopiei Catolice de Madrid și cel al Bisericii Siriene Ortodoxe. Tot în acest an a fost pusă piatra de temelie pentru biserica Mănăstirii Cenicientos.

2018: Preasfințitul Părinte Teofil Roman a fost ales de Sfântul Sinod arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. A fost târnosită prima biserică ortodoxă de zid din Regatul Spaniei, la Roquetas de Mar. A fost proclamată Duminica Cinstirii Sfinților Ortodocși din Peninsula Iberică în eparhie, sărbătorită în duminica de dinaintea datei de 12 octombrie, de Ziua Spaniei.

2019: Sfințirea paraclisului episcopal de la Madrid; punerea pietrei de temelie pentru noua biserică a parohiei din Logroño; punerea pietrei de temelie pentru biserica mănăstirii din Aldeia de Santa Margarida, Portugalia.

Surse: Diaspora Bisericii Ortodoxe Române, Ed. Basilica, București, 2021; Obispadoortodoxo.es; Mitropolia.eu

Foto credit: Facebook / Catedrala Ortodoxă Română „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, Madrid

Comentarii Facebook


Știri recente