Expoziţie fotografică în capitala Republicii Moldova

În perioada 2-9 august, în Parcul central „Ștefan cel Mare” din Chișinău a fost organizată expoziția fotografică dedicată împlinirii a 23 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei de către Patriarhia Română. Cu denumirea „Aproape de tine”, standul expune informații despre activitatea socială a Mitropoliei Basarabiei și proiectele de susținere a oamenilor aflați în condiții de dificultate, informează „Ziarul Lumina”.

Expoziția este realizată în cadrul proiectului „Prin dezvoltare la sustenabilitate” dezvoltat de Misiunea Socială Diaconia din cadrul Mitropoliei Basarabiei și reprezintă un model de susținere a aproapelui aflat în dificultate. Dincolo de tămăduirea spirituală, prin intermediul parohiilor și organizațiilor subordonate Mitropoliei Basarabiei, Biserica Ortodoxă oferă ajutor material și programe de susținere eficientă. Între altele, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a declarat: „Prin acţiunile de caritate desfăşurate de Mitropolia Basarabiei, prin Misiunea Socială Diaconia, încercăm şi noi, cu mijloacele noastre modeste, să îndeplinim îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos spus Sfinţilor Apostoli: «Daţi-le voi să mănânce», rostit înainte de a înmulţi cele cinci pâini şi cei doi peşti, arătându-ne prin această minune nouă, slujitorilor altarului, că avem datoria să ne îngrijim nu doar de cele spirituale, ci şi de cele materiale ale păstoriţilor noştri. Suntem îndemnaţi şi obligaţi să facem acest lucru în mod deosebit în aceste timpuri, când mulţi dintre semenii noştri trec prin mari greutăţi de ordin material. Expoziția foto arată că Mitropolia Basarabiei a desfăşurat activităţi filantropice şi n-a uitat de cei nevoiaşi. Îndemnăm pe toţi să nu fie indiferenţi şi să ajute pe semenii care trec prin greutăţi”, a explicat Înaltpreasfinţia Sa.

Vizitatorii expoziției au avut ocazia să cunoască domeniile de intervenție, proiectele și realizările atinse de către Mitropolia Basarabiei prin activitatea zilnică a Misiunii Sociale Diaconia. „Evenimentul face parte din programul de activități dedicate împlinirii a 23 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei de către Patriarhia Română. Prin acest fotovoice este redată activitatea socială a Bisericii Ortodoxe prin Mitropolia Basarabiei. Este o expoziție ce cuprinde și o incursiune foarte importantă în istoria Bisericii noastre. Prin această prezentare, vrem să aducem la cunoștința publicului activitatea socială și filantropică a Mitropoliei Basarabiei prin intermediul parohiilor sale de pe întreg teritoriul țării și, cu precădere, prin intermediul Misiunii Sociale Diaconia”, a spus Igor Belei, directorul Misiunii Sociale Diaconia.

Mitropolia Basarabiei a fost reactivată de Patriarhia Română pe 14 septembrie 1992. Aceasta este recunoscută oficial drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcționat până în anul 1944 inclusiv. Mitropolia Basarabiei numără 4 episcopii istorice sufragane, 15 protopopiate, 278 parohii și 10 schituri sau mănăstiri, informează www.diaconia.md.

Comentarii Facebook


Știri recente