Expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși la Palatul Suțu din Capitală

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chișinău, organizează în perioada 18 octombrie – 27 noiembrie 2016 expoziția outdoor Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră. Aceasta va fi vernisată pe gardul exterior al Palatului Suțuinformează site-ul oficial al Muzeului Municipal București.

Expoziția marchează împlinirea a 140 ani de la nașterea sculptorului român și cuprinde o selecție de fotografii care documentează traseele parcurse de artist de-a lungul vieții sale. De asemenea, bucureștenii mai pot admira portrete personale și de grup, imagini cu o serie de lucrări reprezentative, documente oficiale și manuscrise, testimoniale și comentarii critice.

Constantin Brâncuși (19 februarie 1876-16 martie 1957) este un sculptor român, important artist plastic al întregii lumi, reprezentând una dintre cele mai cunoscute personalități care au reușit să înnoiască limbajul sculpturii moderne mondiale. Artistul părăsește țara în 1903 pentru a se îndrepta spre Franța, unde în 1905 este admis la cea mai importantă Academie de Arte Plastice a momentului, École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Expune pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon dʼAutomne, Paris, în 1906, iar 8 ani mai târziu deschide prima expoziție în Statele Unite ale Americii, la Photo Secession Gallery din New York, din acel moment devenind tot mai faimos în întreaga lume. Temele recurente ale creației sale se regăsesc în ciclurile Sărutului, Păsării măiestre, Muzei adormite, Domnișoarei Pogany, Ovoidului, Păsărilor în văzduh, Coloanelor fără sfârșit. Multe dintre cele mai reprezentative lucrări ale artistului au fost create în atelierul său din Paris, Impasse Ronsin, devenit celebru de-a lungul timpului. În 2017, se vor împlini 60 de ani de la dispariția marelui sculptor român, care a rămas cu regretul neputinței întoarcerii în țara sa până la sfârșitul vieții, la momentul respectiv în țară fiind considerat un reprezentant al burgheziei.

„Brâncuși. Sculptor creștin ortodox” – Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente