Expoziție de icoane și cruci la Catedrala mitropolitană

La începutul acestei săptămâni, la Muzeul de Artă veche al Catedralei mitropolitane din Timișoara a avut loc vernisajul expoziției de icoane pe sticlă „Icoana mea” și al expoziției de cruci „De la meșteșug la mărturisire”, informează „Ziarul Lumina”. Evenimentele vin să aducă un plus de duhovnicie în această perioadă a Sfântului și Marelui Post.

La muzeul din incinta Catedralei mitropolitane din Timișoara a avut loc luni, 1 aprilie, vernisarea expoziției de icoane pe sticlă, intitulată „Icoana mea”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Păunescu” din Recaș, jud. Timiș, și Școala Gimnazială Nr. 19 din Timișoara, în cadrul proiectului „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, ce este derulat de Ministerului Educației Naționale. Expoziția cuprinde lucrări realizate de 60 de elevi de la cele două unități școlare timișene, în tehnica tradițională a icoanei pe sticlă, sub îndrumarea profesoarelor Virginia Lupu și Irina Cașcaval și a învățătoarei Mariana Popescu. Alături de copii și profesori, la vernisaj au participat și reprezentanți din partea Arhiepiscopiei Timișoarei, pr. Zaharia Pereș, consilier cultural la Centrul eparhial, și pr. Aurel Filip, custodele muzeului. În încheierea evenimentului, un grup de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 19 din Timișoara, coordonat de prof. Vasile Ilieș, au susținut un scurt program muzical. Expoziția de icoane de la muzeul Catedralei mitropolitane din Timișoara va putea fi vizitată pe toată perioada Postului Sfintelor Paști.

Totodată, în același loc se va desfășura și expoziția de cruci „De la meșteșug la mărturisire” a artiștilor Ioana și Teodor Bindea. Astfel, marți, 2 aprilie, de la 17:00, a avut loc deschiderea expoziției, moment la care au participat profesori, elevi și credincioși dornici să descopere frumusețea crucilor expuse. De asemenea, din partea Arhiepiscopiei Timișoarei au fost prezenți pr. Zaharia Pereș, consilier cultural, precum și pr. Aurel Filip, custodele muzeului. Mottoul expoziției a fost pus sub semnul cuvintelor lui Horia Bernea: „Pentru un om, pentru un creștin, a alege tema crucii este un act de mărturisire”.

„Expoziția cuprinde 33 modele de cruci, atât din tradiția bizantină și populară românească, cât și din cea nigeriană și etiopiană. Fiind cruci populare, sunt ornamentate geometrice, țăranul din smerenie nu reprezenta chipul Mântuitorului. Ornamentarea geometrică este o ornamentație a slavei, a crucii de după Înălțare, a acelei Cruci găsite de împărăteasa Elena. Crucea prin jertfa Mântuitorului ne-a adus nouă mântuirea prin Învierea Sa”, a declarat pentru „Ziarul Lumina” Teodor Bindea. Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Timișoarei în colaborare cu Editura Predania. Expoziția este deschisă publicului în perioada 2-14 aprilie 2013.

Comentarii Facebook


Știri recente