Expoziţie de icoane ortodoxe la Málaga, Spania

În Capela Muzeului Palatului Episcopal din Málaga, Comunitatea Andalucia, a avut loc miercuri, 22 iunie 2016, vernisajul unei expoziţii de bizantine pe lemn. Evenimentul a fost organizat de Parohia Ortodoxă Română Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea Valdemoro, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul din Málaga.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugalieie, au fost expuse lucrări originale ale Grupului de pictori “REVELAŢIE”, format în majoritate din licenţiaţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Secţia Artă Sacră (pr. Ciprian Măluţan, Domiţian Simonca, Claudiu Coldea, Cristina Simona Andruşcă, Teodora Roşca, Camelia Craiu; alături de ei şi alte tinere talente: Ovidiu Pușcașiu și Ligia Daniela Şerban din Bucureşti şi Adrian Dundev din Botoşani)

Cu ocazia vernisajului au fost rostite mai multe alocuţiuni. Delegatul Episcopului catolic de Málaga, Preotul Rafael Vasquez, responsabil pentru Relaţii Ecumenice şi Inter-Religioase în cadrul acestei dieceze, a amintit faptul că acest act cultural-spiritual realizat în premieră absolută, are loc exact în perioada desfăşurării în insula Creta a lucrărilor Marelui Sinod Pan-Ortodox.

Totodată au mai luat cuvântu: curatorul expoziţiei, Pr. Dorin Cătălin Sas de la Parohia Ortodoxă Română Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea – Valdemoro, artistul plastic Cristian Stancu şi amfitrionul manifestării, Don Miguel Gamero, directorul Muzeului Arsmálaga din incinta Palatului Episcopal.

Publicul spaniol prezent la această manifestare cultural-spirituală a receptat cu mult interes conținutul discursurilor prezentate, adresând la final întrebări referitoare la subiectul expus. La final, mulţimea participantă, printre care şi câţiva credincioşi români, au efectuat un tur vizual al expoziţiei. Menționăm faptul că în avanpremiera evenimentului, la ceas de seară, în biserica catolică Santa Sagrario din imediata vecinătate a Catedralei Episcopale, a fost oficiată Slujba Vecerniei ortodoxe în limba spaniolă. A doua zi, la primele ore ale dimineții, expoziția a fost vizitată și de Excelența Sa Don Jesús Catalá, Episcopul catolic de Málaga, care s-a arătat extrem de bucuros pentru faptul că – într-un spațiu sacru – are loc o asemenea mostră de tezaur bizantin iconografic, a precizat Pr. Dorin Sas.

Expoziţia, cu intrare liberă, poate fi vizionată în perioada 22 iunie – 17 iulie 2016.
***
După un periplu prin Valdemoro, Salamanca, Madrid, Almeria, Getafe, Lanzarote şi Málaga, în perioada următoare se intenţionează vernisarea acestei expoziţii itinerante de icoane bizantine pe lemn în insula Palma de Mallorca.

Expoziție de icoane bizantine în Catedrala Catolică din Getafe – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente