Expoziție de edificii transilvane la Râmnic

Spațiul cultural transilvănean se distinge în cel cultural românesc prin înrădăcinarea unui bogat patrimoniu cu biserici și fortificații săsești. După anul 1990, mare parte din satele săsești au fost părăsite și, în mai puțin de 20 de ani de la părăsirea lor, s-au produs schimbări ireversibile ale patrimoniului. Pentru a nu se pierde această cultură, unică în Europa, se desfășoară mai multe acțiuni de conservare și valorificare, informează Ziarul Lumina.

Bisericile fortificate au apărut în peisajul cultural transilvănean în secolele XII-XVI, ele fiind specifice zonei de sud-est, unde au fost așezați sașii. Mare parte din aceste cetăți, unele dintre ele adevărate orașe-cetate, se mai păstrează și astăzi intacte, însă altele se află în paragină. Amprenta inedită a sașilor și frumusețea arhitecturii clădirilor medievale au atras înscrierea lor pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Pentru ca această componentă multiculturală valoroasă, inclusă în patrimoniul cultural românesc, să nu rămână cunoscută doar localnicilor din județele Brașov, Mureș și Sibiu, Academia de Studii Economice din București, Fundația „Mihai Eminescu Trust” și Asociația Patrimark au organizat la Parohia „Toți Sfinții” din Râmnicu Vâlcea expoziția „Patrimoniul cultural săsesc din Transilvania”. „Pe lângă fondul cultural produs de populația românească există o multitudine de alte construcții și obiecte de patrimoniu produse de alte culturi, care nu fac altceva decât să îmbogățească frumusețile obiectivelor pe care un turist le-ar putea vizita. În spiritul recunoașterii, al aprecierii și al promovării valorilor patrimoniului cultural românesc, expoziția își propune să prezinte contribuția sașilor la viața comunităților din satele și orașele transilvănene, dar și cum au ajuns cele șapte orașe-cetate săsești (Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Viscri) pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea, împreună cu alte numeroase sate săsești, fiind înscrise în lista monumentelor istorice din România”, a precizat pr. Mihai Cîrstea, de la Parohia „Toți Sfinții” din Râmnicu Vâlcea.

De asemenea, prin intermediul acestui parteneriat, organizatorii doresc derularea unor variate proiecte prin care să se conserve și valorifice patrimoniul cultural din spațiul rural transilvănean, dezvoltarea turismului durabil, valorificarea meșteșugurilor și tradițiilor, precum și crearea de oportunități durabile generatoare de profit în concordanță cu valorile culturale ale acestei regiuni. Un exemplu de proiect implementat este „Satul de sine stătător” prin care zece sate au fost sprijinite să devină autosustenabile prin valorificarea propriei identități istorice și regăsirea duhului comuniunii.

Expoziția „Patrimoniul cultural săsesc din Transilvania” este expusă publicului vâlcean, și nu numai, timp de trei luni.

Comentarii Facebook


Știri recente