Expoziţia „Spovedanie și Euharistie. Mărturii de artă creștină din Episcopia Tulcii” la Sibiu

Joi 2 aprilie a.c. Casa Artelor din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu a găzduit vernisajul expoziţiei Spovedanie și Euharistie. Mărturii de artă creștină din Episcopia Tulcii, după cum ne-a transmis Chituţă Alexandru Constantin, curatorul expoziţiei.

Au luat parte Înaltpreasfințitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, dl. Ciprian Anghel Ştefan directorul general al Complexului Naţional Muzeal ASTRA, profesorul univ. Dr. Dumitru Acu, preşedinte ASTRA, pr. Felix Neculai, consilier cultural al Episcopiei Tulcii cât şi autorităţile locale şi centrale cât şi numeroşi vizitatori.

Expoziția Spovedanie și Euharistie. Mărturii de artă creștină din Episcopia Tulcii se înscrie în programul acțiunilor culturale derulate, în anul 2015, de Episcopia Tulcii cu prilejul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii astăzi în Patriarhia Română și este organizată, în parteneriat cultural, cu Complexul Național Muzeal ,ASTRA.

Pentru expoziție au fost selecționate peste 200 de obiecte bisericești: numeroase icoane pictate pe lemn sau icoane ferecate, datate începând din secolul al XVIII-lea și până în prima jumătate a secolului al XX-lea, de dimensiuni mari, româneşti, greceşti şi ruseşti, obiecte de cult de care slujitorii Sfintelor Altare se folosesc pentru oficierea Sfintelor Taine a Spovedaniei și a Euharistiei. Dintre acestea reținem prezența a numeroase potire, discuri, steluțe, copii, lingurițe, truse pentru păstrarea Sfintei Împărtășanii, antimise, pistornice, cruci, chivote, veșminte preoțești, acoperăminte pentru Sfintele Vase, ferecături metalice și cărți de cult.

Prin parcursul expozițional se urmărește să se pună în circuitul cultural-național o parte din valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile și mănăstirile tulcene, constituind, în același timp, și un moment de reflecție serioasă asupra moștenirii spirituale lăsate de înaintașii noștri și o responsabilizare pentru conservarea valorilor patrimoniale.

O mare parte din exponate au fost prezentate publicului din România în expoziții itinerante iniţiate de Episcopia Tulcii cu binecuvântarea şi din iniţiativa Preasfinţitului Părinte Visarion, la Biblioteca „Panait Cerna” din Tulcea (2011, 2012 şi 2013), la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti (2013) sau anul trecut la Muzeul de Arheologie din Tulcea.

Evenimentul cultural de la Sibiu este organizat în perioada Postului Mare, când în viața religioasă a creștinilor aceste două Sfinte Taine ale Bisericii (Spovedania și Euharistia) dobândesc valențe de maximă importanță spirituală.

Pe lângă operele de artă expuse, ce uimesc prin mărimea şi prin fineţea lucrărilor, expoziţia ne aduce în faţa ochilor sufleteşti şi opera jertfelnică şi iubitoare de pastoraţie şi dăruire a zecilor de preoţi care au îndrumat viaţa credincioşilor din teritoriul situat de la Dunăre la Mare.

De menționat faptul că expoziția Spovedanie și Euharistie. Mărturii de artă creștină din Episcopia Tulcii este cel mai important parteneriat cultural-religios încheiat între Tulcea și Sibiu în ultimii ani, cât şi cea mai mare expoziţie de icoane şi obiecte de cult găzduită de Complexul Naţional Muzeal ASTRA.

Expoziția va putea fi vizitată la Casa Artelor (Piața Mică), în perioada 2 aprilie – 4 mai 2015, având program de vizitare de marți până duminică între orele 9.00 – 17.00.

Comentarii Facebook


Știri recente