Schiturile Buliga şi Trivalea, Bisericile Maica Precista, Domnească – Sf. Gheorghe, Sf. Nicolae, Sf. Vineri şi Mavrodolu din Piteşti sunt prezentate, prin imagini de epocă, în cadrul unei expoziţii vernisate în centrul municipiului.
Expoziţia „Piteștiul de altădată, ilustrat” a fost organizată de Muzeul Judeţean Argeş, cu sprijinul Primăriei Municipiului Piteşti, şi cuprinde 12 panouri realizate după cărți poștale de epocă din colecția instituţiei muzeale.
Ele reprezintă imaginile unor edificii laice și religioase, așa cum arătau acestea in prima jumătate a secolului XX, anunţă organizatorii.
Vernisajul a avut loc în data de 21 septembrie.
Biserica Sf. Nicolae a fost construită în anul 1812, la intersecția străzilor Șerban-Vodă și Doamna Bălașa, cu cheltuiala mahalagiilor și a altor creștini, în locul alteia care a fost grav avariată de cutremurele din 1802, 1804 și 1812. Foto credit: Muzeul Judeţean Argeş Schitul Buliga a fost construit în anul 1745, de negustorul piteștean Martin Buliga și de jupâneasa sa, Neacșa. A fost demolat în 1897, pentru a se construi, în 1898-1899, Palatul Administrativ, astăzi sediul Muzeului Județean Argeș. Foto credit: Muzeul Judeţean Argeş Biserica Maica Precista a fost construită, potrivit tradiției, în 1540, de călugărițele Magdalena și Dorotheia, iar în 1794, fiind distrusă de incendiu, a fost edificată din piatră. Șubrezită în urma curtremurelor de la începutul sec. XIX, a fost reparată în 1859 și 1864, adăugându-i-se și un pridvor. Între 1930 și 1933 a fost restaurată, căpătând forma de astăzi. A fost reparată ultima dată în 1968. Foto credit: Muzeul Judeţean Argeş Biserica Domnească Sf. Gheorghe a fost ridicată în anul 1656 de către domnul Constantin Șerban Basarab și soția lui, Doamna Bălașa. Imaginea actuală datează din anii 1967-1968, când a fost restaurată. Foto credit: Muzeul Judeţean Argeş Biserica Sf. Vineri a fost construită între anii 1903 și 1908 (de arhitectul Ion N. Socolescu și antreprenorul inginer Dimitrie Gh. Dima), în locul alteia, ridicată de vel-slugerul Ion Ungurelu și jupan Hagi Țenea, în 1817-1819. Foto credit: Muzeul Judeţean Argeş
Biserica Mavrodolu a fost construită între 1815 și 1818, de căminarul Ioan Mavrodolu, în locul unei biserici de lemn edificate în anul 1752 de către Ene cupețul. Foto credit: Muzeul Judeţean Argeş Schitul Trivalea a fost construit între anii 1687 și 1688 de către Varlaam, mitropolitul Țării Românești, în pădurea cu același nume. Foto credit: Muzeul Judeţean Argeş
Pentru români, creștinismul nu este doar o etichetă, ci un mod de viață, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul duminică, la hramul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din Capitală: „Această bogăție infinită și neprețuită, pe care…
Duminică se împlinesc șase ani de la încheierea Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a reunit în Insula Creta ierarhii a zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale. Atât înainte, cât și după…
În Duminica Sfinților Români îi cinstim pe toți sfinții români știuți și neștiuți, a spus Patriarhul Daniel, care a menționat și o categorie surprinzătoare de sfinți români: „Mulțimea sfinților credincioși mireni, mulțimea mamelor, taților, bunicilor…
Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români“ din Bucureşti şi-a sărbătorit astăzi, 26 iunie 2022, hramul principal închinat tuturor sfinţilor care au trăit pe pământul românesc. Biserica Ortodoxă Română a rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod din anul 1992,…
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul se află în Grecia zilele acestea, unde participă la seria de manifestări PAVLIA, dedicate Sf. Apostol Pavel, ocrotitorul Mitropoliei Veriei, Naoussei și Kampaniei. La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Pantelimon, ierarhul locului, și…