Expoziția Patrimoniu cultural săsesc din Transilvania – Biserici și clădiri fortificate, la Rm. Vâlcea

Academia de Studii Economice, Fundația Mihai Eminescu Trust si Asociația Patrimark va invită la vernisajul expoziției „Patrimoniul cultural săsesc din Transilvania” expusă la Parohia „Toți Sfinții” din Râmnicu-Vâlcea. Rod al parteneriatului celor trei instituții, cu sprijinul Eurogama Invest, expoziția dorește să aducă în atenția publicului larg, vizitatorilor și pelerinilor, valori neprețuite, poate nu atât de bine cunoscute și apreciate, ale patrimoniului cultural romanesc.

Patrimoniul cultural românesc deține o componentă multi-culturală deosebit de valoroasă. Pe lângă fondul cultural produs de populația românească există o multitudine de alte construcții și obiecte de patrimoniu produse de alte culturi, care nu fac altceva decât să îmbogățească frumusețile obiectivelor pe care un turist le-ar putea vizita.

În spiritul recunoașterii, al aprecierii și al promovării valorilor patrimoniului cultural românesc, expoziția își propune să prezinte bogata contribuție a sașilor la viața comunităților din satele si orașele transilvănene, dar și cum au ajuns cele șapte orașe-cetate săsești, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea, împreună cu alte numeroase sate săsești, sunt recunoscute drept valori naționale prin înscrierea în Lista Monumentelor Istorice din România, ceea ce le conferă un statut privilegiat, plasându-le sub protecția legii.

Totodată, expoziția argumentează pasiunea de a explora si bucuria de a descoperi adevărate comori culturale în inima Transilvaniei. Se spune că sunt mai mult de 300 de cetăți în Transilvania. Unele zac în paragină, abandonate. Altele, mai norocoase, renasc. În câteva încă mai răsună sunetul divin al orgii la slujba de duminică. Cele mai interesante sunt cele care permit urcarea în turn. Cetățile transilvane ascund comori nebănuite, cum ar fi cristelnița de la Axente Sever, sculptată într-un singur trunchi, veche de sute de ani sau sistemul de încuietori al sacristiei din Biertan, premiat în anul 1900 la Expoziția Mondială de la Paris.

Transilvania, ca prototip al multiculturalismului, este regiunea asupra căreia sașii și-au pus amprenta pregnant de-a lungul secolelor, dând patrimoniului romanesc cele mai importante edificii. Acestea se află în așa-zisa regiune Siebenburgen, care cuprinde principalele șapte orașe-cetate întemeiate de ei, începând cu secolul al XII-lea, în județele Sibiu, Brașov și Mureș.

Veniți din părțile occidentale ale Germaniei, din Flandra, Olanda și Luxemburg, în secolul al XII-lea, la chemarea Regelui Geza al II-lea al Ungariei pentru a cultiva pământul și a apăra granițele imperiului maghiar, sașii au dezvoltat și păstrat nu numai un patrimoniu material extrem de valoros, dar și unul imaterial, dialectul vorbit de cei 28 de sași care mai trăiesc acum la Viscri este foarte apropiat de limba vorbită în Luxemburg.

Astăzi, satul Viscri, grație Bisericii Medievale Fortificate, impecabil păstrată, și programului foarte strict de reabilitare și conservare a satului, susținut de organizația britanică Mihai Eminescu Trust, atrage turiști din toată lumea. Fundația este patronată de Prințul Charles al Marii Britanii, cel care, de altfel, a și achiziționat o gospodărie săsească la Viscri.

Din păcate, după 1990, aceste sate săsești au fost părăsite iar noii locuitori nu au înțeles cultura celor care le-au întemeiat. Această situație este unică în Europa: un întreg grup social a părăsit meleagurile românești pe care a creat timp de secole o cultură excepțională, dar, în mai puțin de 20 de ani de la plecarea lui, s-au produs schimbări ireversibile ale patrimoniului lăsat în urmă.

Satele săsești reprezintă valori importante ale patrimoniului cultural național, alcătuind unul dintre cele mai remarcabile și bine conservate peisaje culturale istorice din România. Valoarea lor este recunoscută în lume prin înscrierea celor șapte ansambluri, Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Viscri, printre monumentele istorice și siturile naturale care fac parte din Patrimoniul Mondial.

Grație parteneriatului dintre Academia de Studii Economice, Parohia „Toți Sfinții” și Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea, râmnicenii pot viziona, prin intermediul acestei expoziții, pe parcursul a trei luni, cele mai importante edificii (biserici și fortificații săsești) ale patrimoniului cultural din Transilvania. (Articol postat pe arhiram.ro, semnat de Pr. Mihai Cîrstea, Parohia „Toți Sfinții” din Rm. Vâlcea)

Comentarii Facebook


Știri recente