Expoziția ”Culorile Ortodoxiei” la Galați

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu Ambasada Republicii Polone la București găzduiește, în perioada 5 august – 5 septembrie 2015, expoziția „Culorile Ortodoxiei”, în Sala de Expoziții Temporare a Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, după cum ne-a transmis pr. Gabriel Molocea.

Expoziția, alcătuită din panouri fotografice care evidențiază repere, evenimente și tradiții din viața spirituală a Bisericii Ortodoxe din Polonia a fost realizată de Ambasada Poloniei în cooperare cu mai multe instituții culturale din Polonia și România, cu binecuvântarea Mitropolitului Varșoviei și a întregii Polonii, ÎPS Sava, sub patronajul onorific al președintelui Poloniei, dl Bronislaw Komorowski.

Vernisarea expoziției a avut loc în data de 5 august 2015, în prezența Excelenței Sale, domnul Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polone în România, a Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, a reprezentanților oficialităților locale și județene, a directorilor de instituții muzeale și culturale din Galați și Brăila, precum și a unor preoți din municipiu și nu numai.

Cu acest prilej, domnul ambasador a evidenţiat relaţiile bilaterale pozitive dintre poporul român şi cel polonez, precum şi dintre Bisericile celor două popoare, precizând că în Polonia, atât Biserica Romano-Catolică, cât şi Biserica Ortodoxă fac parte din istoria, tradiţia şi identitatea poporului polonez.

”Ne bucurăm”, a subliniat Excelența sa, „că putem să vă prezentăm o parte a bogăției culturii și spiritualității poloneze. Biserica Ortodoxă din Polonia este foarte vibrantă și dinamică prin slujitorii și credincioșii ei. De aceea credem că este important să prezentăm diversitatea vieții spirituale și culturale din Polonia, precum și tradițiile bizantine prezente pe teritoriul țării noastre încă din timpul Evului Mediu!”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian a prezentat câteva repere ale cooperării şi conlucrării Eparhiei Dunării de Jos cu Biserica Ortodoxă a Poloniei pe tărâm misionar şi cultural-istoric, subliniind în chip deosebit vizita la Galaţi a Preafericitului Părinte Sava, Mitropolit al Varşoviei şi Primat al Bisericii Ortodoxe a Poloniei în anul 2004, cu prilejul împlinirii a 500 de la trecerea la Domnul a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt al Moldovei. În acel moment Preafericirea Sa, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei – şi de alţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod au sfinţit şi lansat la apă „Pânzarul Moldovenesc” – replică fidelă a corăbiilor medievale din sec XV.

”Această expoziție itinerantă, a arătat Înaltpreasfinția Sa, generic intitulată ”Culorile Ortodoxiei”, ne familiarizează cu cele mai reprezentative aspecte din viața liturgică, tradițională, istorică și culturală a Bisericii Ortodoxe din Polonia.

Prezentarea a fost făcută cu generozitate de către Excelența Sa, domnul Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polone în România, care ne-a reamintit de frumoasele legături istorice dintre Biserica Ortodoxă Română în trecut și în actualitate și, îndeosebi pentru noi, la Dunăre, de vizita Preafericitului Părinte Sava, Mitropolit al Varşoviei şi Primat al Bisericii Ortodoxe a Poloniei în anul 2004, cu prilejul împlinirii a 500 de la trecerea la Domnul a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt al Moldovei.

De asemenea, a adăugat Chiriarhul, este important să ne amintim că în decembrie 2008, ÎPS Miron, arhiepiscopul – vicar al Mitropoliei Varşoviei şi Episcop ortodox al armatei din Polonia a vizitat Eparhia Dunării de Jos, iar în perioada 9-15 septembrie 2009, la invitaţia Preafericitului Sava, o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a efectuat o vizită frăţească în Biserică Ortodoxă a Poloniei.

Astfel de legături spirituale și culturale, în anul închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române parohiei și mănăstirii astăzi, se extind, iată, din zona noastră către o altă Biserică de la care avem de învățat multe aspecte importante atunci când comunicăm și construim punți luminoase ale Ortodoxiei, din România în Polonia și din Polonia în România!”.

La final, distinșii oaspeți au vizitat sălile de expoziție ale Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, istorica și reprezentativa biserică ”Precista” dar și Asociația Social-Filantropică ”Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Galați.

Comentarii Facebook


Știri recente