„Exemplu de slujire și iubire a Mântuitorului Hristos” – Episcopul Giurgiului despre Sf. Mc. Haralambie

În ziua sărbătoririi ocrotitorului, Biserica Sf. Mc. Haralambie din mun. Giurgiu a fost vizitată de PS Ambrozie. Ierarhul a oficiat aici în 10 februarie 2017 Sfânta Liturghie, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Cei prezenţi s-au îmbogăţit duhovniceşte prin omilia rostită de Chiriarh. Preasfinţia Sa a subliniat că sfinții de altă dată ai Bisericii ne arată adevărata și frumoasa viețuire în Hristos. Unul dintre acești sfinți, chiar printre primii martiri din perioada de început a Bisericii, este Sfântul Haralambie. 

El este un exemplu de slujire și de iubire a Mântuitorului Iisus Hristos, iar dacă Mântuitorul a spus că mai mare dragoste nimeni nu are ca viața să și‑o pună pentru prietenii săi, vom înțelege că nimic nu este mai de preț, mai însemnat, în lumea aceasta, decât jertfirea propriei vieți pentru Domnul. Așa a făcut și Sfântul Haralambie. Nu a fost singurul martir al Bisericii. În perioada cea mai grea de persecuții pe care a traversat‑o Biserica au fost nenumărați martiri. Sfântul Haralambie este poate martirul cu viața cea mai înaintată, a spus Preasfinţia Sa.

În timpul Sfintei Liturghii, Diac. Eusebiu Velica a fost hirotesit Arhidiacon.

Răspunsurile la strană au fost date de corul Seminarului Teologic Teoctist Patriarhul din Giurgiu.

La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului locaş trecuţi la cele veşnice.

Ierarhul a dăruit părintelui Edmond Popa Nicolae, directorul Seminarului Teologic Teoctist Patriarhul din Giurgiu și parohul bisericii Sf. Haralambie, mai multe volume de spiritualitate ortodoxă. Preotilor slujitori le-a oferit publicaţii apărute la editura eparhiei, precum și ultimul număr al revistei Familia Ortodoxă.

Credincioşii prezenţi s-au închinat la fragmente din moaștele Sf. Mc. Haralambie, Sf. Gheorghe și ale Sf. Filofteia, aduse de la Catedrala Episcopală, dar și la Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, adusă de la Așezământul Monahal din Letca Nouă. Ei au primit iconițe cu chipul Sf. Sfințit Mc. Haralambie și ultimul număr al revistei eparhiale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…