Excursie culturală în București pentru copiii din Fălticeni

Asociația Fălticeni Cultural, împreună cu Trupa „Birlic”, organizează în perioada 14-16 februarie excursia culturală „Pe urmele lui Birlic”, desfășurată sub coordonarea pr. Vasile Liviu Mihăilă din Parohia „Sfântul Nicolae” – Hreațca, județul Suceava, și președintele Asociației Fălticeni Cultural, după cum informează Ziarul Lumina.

În cadrul excursiei, la Cimitirul Bellu din Capitală ieri, 14 februarie, tinerii au participat la o slujbă de pomenire pentru maeștrii Grigore Vasiliu Birlic și Emil Hossu. „Pe lângă evenimentele care țin de partea religioasă desfășurată în cadrul asociației (conferințe, serile duhovnicești ale Postului Mare), noi avem și o latură culturală (activități filantropice, precum și două festivaluri). Unul dintre ele este Festivalul internațional de teatru pentru tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, un festival mare, care ține 7 zile și se desfășoară în perioada 2-9 septembrie, anul acesta fiind la ediția a IV-a, iar celălalt este Festivalul „Fălticeni Folk”. În cadrul proiectului „Ziua culturii fălticinene” noi facem pomenirea personalităților din acest oraș, cam 50 de mari personalități din Fălticeni. Prezența noastră aici se datorează lui Birlic, care a trecut la cele veșnice la 14 februarie 1970″, ne-a spus pr. Vasile Liviu Mihăilă. Trupa „Birlic” a jucat ieri, 14 februarie, piesa de teatru intitulată „Caragiale Reloaded”, pe scena Cercului Militar Național, la invitația maestrului Eusebiu Ștefănescu și a colonelului Cristian Dorca. Spectacolul „Caragiale Reloaded” este construit pe un scenariu structurat după proza lui I.L. Caragiale. Tipologia personajelor este adusă la zi, la ceea ce se întâmplă cu și în învățământul românesc. Perlele de la bacalaureat sunt fundamentul replicilor și situațiilor scenice.

Astăzi, trupa va juca piesa de teatru „Caragiale Reloaded” pe scena Teatrului de Comedie la invitația maestrului Vladimir Găitan, iar de la ora 18:00 va urma prezentarea filmului documentar „Măria sa Birlic” la Librăria Humanitas (producție TVR Iași). Pe 16 februarie, trupa va vizita câteva muzee din București și va participa la spectacolul „Pescărușul” la Teatrul de Comedie. Trupa „Birlic” a fost înființată în anul 2011, iar primul spectacol s-a numit „Al cincilea anotimp” în regia Cristina Bacal. Aceasta a susținut numeroase spectacole în Fălticeni, București (la Teatrul Nottara și Cercul Militar Național), Brăila, Panciu, Suceava, Lugoj, Sebeș etc.

Comentarii Facebook


Știri recente