Examen de capacitate preoteasca in Arhiepiscopia Sibiului

La Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a avut loc marţi, 17 martie, primul examen de capacitate preoţească din acest an, potrivit mitropolia-ardealului.ro. Cei 15 candidaţi înscrişi la această sesiune au susţinut mai multe probe de verificare a cunoştinţelor teologice şi a celor de administraţie parohială.

Sesiunea de primavară a examenului de capacitate preoţească a adunat la Sibiu 15 licenţiaţi şi masteranzi în Teologie, care vor candida în perioada următoare pentru unul dintre posturile vacante de preot paroh din eparhia menţionată. În funcţie de rezultatele obţinute la acest examen, teologii au un termen de un an, respectiv doi ani pentru cei cu media peste nota nouă, pentru a se înscrie la un concurs de ocupare a unui post de preot paroh. Examenul de capacitate preoţească a fost o bună ocazie de a le verifica viitorilor preoţi parohi cunoştinţele din discipline teologice de căpătâi cum ar fi Dogmatica, Spiritualitatea Ortodoxă, Catehetică şi Omiletică.

Comisia de examinare a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care i-a îndemnat pe tinerii teologi să abordeze subiectele propuse atât din punct de vedere theoretic şi teologic, cât şi practic. La proba scrisă, candidaţii au primit subiectul “Sfânta Euharistie, centrul vieţii Bisericii: implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti”. Această temă vastă a fost abordată de cei 15 candidaţi din diferite perspective şi cu posibilitatea de a-şi dovedi pregătirea teologică şi abilităţile misionare şi pastorale. La examenul scris au fost prezenţi şi consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Nicolae Mirişan, precum şi consilierul cultural de la aceeaşi eparhie, părintele Savu Popa.

A doua parte a examenului de capacitate preoţească a fost format din câteva probe orale prin care s-au evaluat cunoştinţele candidaţilor din Drept canonic şi administraţie parohială, precum şi din Liturgică şi Catehetică-Omiletică. Comisia a fost formată din consilierii eparhiali amintiţi şi cadre didactice de la facultatea sibiană.

Comentarii Facebook


Știri recente