Evenimentul „În căutarea sfinţeniei în cetatea Dorohoiului“, la final

Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR) – filiala Dorohoi a organizat, în perioada 2-4 februarie 2015, prima ediţie a evenimentului intitulat „În căutarea sfinţeniei în cetatea Dorohoiului“, cu tema „Sfânta Liturghie – împlinirea vieţii creştinului“, informează “Ziarul Lumina”.

La manifestarea organizată de tinerii creştini ortodocşi dorohoieni au participat 150 de tineri din diferite filiale ATOR ale Moldovei, dar şi din alte regiuni ale ţării.

În prima zi a evenimentului a avut loc primirea invitaţilor la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob“, unde participanţii au fost cazaţi. După împărţirea ecusoanelor şi repartizarea pe grupe, au fost rostite cuvintele de bun venit, rostite de părintele protosinghel Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret şi misiune în universităţi din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de Gabriel Răileanu, preşedintele filialei ATOR Dorohoi. Tinerii oaspeţi au vizitat apoi Biserica „Sfântul Nicolae“, unde a avut loc şi rugăciunea de seară. După rugăciunea de seară, s-au desfăşurat jocuri de cunoaştere, urmate de o sesiune de formare.

A doua zi, tinerii au participat la Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Dorohoi. După servirea micului dejun, participanţii au asistat la o conferinţă, susţinută la Sala Teatrului de părintele profesor Dascălu Daniel, cu tema „Sfânta Liturghie, împlinire a vieţii creştinului“. Părintele conferenţiar a menţionat în mod deosebit că „Liturghia este momentul în care te poţi regăsi, este locul unde ne personalizăm. Sfânta Liturghie este momentul în care gustăm din veşnicie. E acel deja şi nu încă. Liturghia este singurul centru în jurul căruia gravităm noi. (…) Nu frecvenţa la Sfânta Liturghie ne sfinţeşte, ci felul în care o interiorizăm şi o trăim“. După conferinţă, a urmat o serie de trei sesiuni de discuţii pe tema Sfintei Liturghii, în cadrul celor şapte grupe moderate de îndrumători. Spre seară, tinerii au participat la jocurile sportive organizate de dorohoieni la sala de sport a Colegiului Naţional „Grigore Ghica“. Ziua s-a încheiat cu momente de dans şi karaoke.

În ultima zi a evenimentului „În căutarea sfinţeniei în cetatea Dorohoiului“, părintele Onea Ciprian a explicat Proscomidia, după care a fost oficiată Sfânta Liturghie în paraclisul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob“. După masa de prânz, a urmat sesiunea de concluzii, în timpul căreia au fost împărţite tinerilor participanţi cărţi cu Sfânta Liturghie în cântări omofone, donate de părintele Gheorghe Şoptică şi părintele Mihai Toma, ambii slujitori la Catedrala din Dorohoi. Prima ediţie a evenimentului „În căutarea sfinţeniei în cetatea Dorohoi“ s-a finalizat cu un program artistic în care tinerii din fiecare filială participantă la această activitate au prezentat diferite momente artistice. Evenimentul de la Dorohoi a fost un real succes; s-au legat prietenii noi între tineri din diferite colţuri ale Moldovei, s-au învăţat lucruri noi referitoare la Sfânta Liturghie şi la Sfânta Proscomidie, iar participanţii au plecat spre casele lor cu amintiri frumoase şi promisiuni de revenire. (Gabriel Răileanu, preşedinte ATOR- filiala Dorohoi)

Comentarii Facebook


Știri recente