Evenimentele lunii Septembrie

A noua lună din anul calendaristic și prima din anul bisericesc cuprinde sărbători importante, dar și pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii noastre.

În data de 1 septembrie l-am pomenit pe Cuviosul Dionisie Exiguul, Părintele erei creștine și al Dreptului bisericesc.

Prima zi a lunii septembrie ne-a adus aminte de responsabilitatea protejării mediului înconjurător. Părintele Patriarh Daniel atrage atenția în omiliile sale de faptul că vocația noastră este de a conserva mediul înconjurător ca administratori și nu ca proprietari ai creației.

Tinerii ortodocși din toată lumea participă în perioada 1-4 septembrie la ITO 2017. Ediția din acest an are loc la Iași.

În ziua de 5 septembrie sunt sărbătoriți: Sfântul Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi ne amintim și de importanța familiei creștine.

Tot la aceeași dată, este marcată la nivel planetar și Ziua internațională a carității.

În ziua Înainteprăznuirii Nașterii Maicii Domnului, pe 7 septembrie, îi vom cinsti pe Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați, canonizați de Biserica Ortodoxă Română în martie 2008.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, prăznuită la 8 septembrie, este prima mare sărbătoare a anului bisericesc. Sfânta Fecioară Maria s-a născut în familia sfinților și drepților Ioachim și Ana, pomeniți a doua zi, pe 9 septembrie.

Tot în data de 9 septembrie credincioșii cinstesc pe sfinții români: Chiriac de Tazlău și Onufrie de la Vorona.

În data de 11 septembrie 2017 mii de elevi din România vor începe cursurile cu prilejul noului an școlar.

Un alt sfânt român, Cuviosul Ioan de la Prislop, canonizat în anul 1992, este pomenit pe 13 septembrie.

Data de 13 septembrie reprezintă un moment de bucurie duhovnicească pentru credincioșii bucureșteni. Aceștia vor avea ocazia să participe la o procesiune organizată pe Calea Victoriei din Capitală. Evenimentul este prilejuit de hramul Bisericii Sfânta Cruce şi Sfântul Vasile.

Creștinii ortodocși sărbătoresc la 14 septembrie Înălțarea Sfintei Cruci. Spre deosebire de alte praznice împărătești, Înălțarea Sfintei Cruci este zi însoțită de post, pentru că ne aducem aminte de pătimirile și moartea Mântuitorului.

La jumătatea lunii septembrie este pomenit Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ale cărui moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Data de 17 septembrie reprezintă un moment important pentru cei de la Centrul de zi pentru copii Sfânta Sofia. În această zi, așezământul social își sărbătorește ocrotitorii spirituali, pe Sfânta Muceniță Sofia împreună cu fiicele ei.

În perioada 18-20 septembrie va avea loc Congresul Naţional  Hristos împărtășit copiilor. Evenimentul este organizat de Patriarhia Română în colaborare cu Ministerul Educației și Organizația World Vision România.

Din anul 2003, la 22 septembrie, românii îl cinstesc în mod deosebit și pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

Spre sfârșitul lunii, la 26 septembrie, Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, iar pe 27 septembrie pe Sfântul Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești.

În data de 30 septembrie 2017, Preafericitul Părinte Daniel va aniversa zece ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente