Evenimente pe plan cultural și administrativ la Râmnic și Severin

Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a găzduit marți, 29 ianuarie, simpozionul „Părintele Profesor Dr. Dumitru Stăniloae – Pelerin pe calea bucuriei Învierii Domnului”. În aceeași zi, la Centrul eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei au avut loc lucrările Adunării Eparhiale, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Simpozionul dedicat părintelui profesor Dumitru Stăniloae a fost organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului și Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, sub coordonarea Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Evenimentul se încadrează în seria de manifestări dedicate comemorării preotului profesor, la împlinirea a 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice. Moderatorul întâlnirii a fost pr. Constantin Olariu, inspector pentru catehizarea tineretului în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Prelegeri despre viața și opera părintelui Dumitru Stăniloae

În deschiderea simpozionului, PS Emilian Lovișteanul a adresat un cuvânt de întâmpinare și a prezentat referatul cu tema: „Părintele Dumitru Stăniloae: slujitor și teolog al Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos”. Au urmat comunicările susținute de pr. prof. univ. dr. Ștefan Resceanu, de la Facultatea de Teologie din Craiova, cu tema „Antropologia la Părintele Dumitru Stăniloae”, pr. prof. Irinel Cojocaru, care a susținut lucrarea „Momente cardinale ale vieții și activității pr. prof. Dumitru Stăniloae”, prof. George Pomenește a scos în evidență „Ascetica și mistica ortodoxă – conceptul de îndumnezeire în gândirea Părintelui Dumitru Stăniloae”, pr. prof. Petre Mateescu a vorbit despre „Ethos-ul național în gândirea Părintelui Dumitru Stăniloae. Ortodoxie și românism. Reflexii asupra spiritualității poporului român”, și pr. prof. dr. Nicolae Proteasa cu „Spiritualitate și comuniune în Liturghia ortodoxă – comentariu liturgic și modul sfințirii comunității liturgice”.

La finalul expunerilor, tânărul Cosmin Diaconu, elev la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae”, a prezentat referatul cu care a câștigat locul I la etapa eparhială a Concursului național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”, urmând să reprezinte Eparhia Râmnicului la faza mitropolitană.

Premii pentru elevii Seminarului „Sfântul Nicolae”

În partea a doua a simpozionului a avut loc premierea elevilor participanți la etapa eparhială a Concursului național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”, ce s-a desfășurat vineri, 25 ianuarie, la Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. În cadrul competiției, cei 16 participanți au avut de redactat un eseu pe marginea vieții, operei și gândirii teologice a pr. prof. Dumitru Stăniloae. Pentru această etapă, tinerii au primit din partea PS Emilian Lovișteanul diplome și cărți, iar câștigătorii locurilor I, II și III au primit ca premiu mai multe volume din opera părintelui Dumitru Stăniloae.

Lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului și Strehaiei

La Centrul eparhial din Drobeta-Turnu Severin s-au desfășurat lucrările anuale ale Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului și Strehaiei. Ședința forului ecleziastic a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii la paraclisul Catedralei episcopale de către Preasfințitul Nicodim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Lucrările în plen, conduse de arhiereul mehedințean, s-au desfășurat în Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului eparhial. Cei 30 de membri, dintre care 20 sunt mireni, au realizat bilanțul activităților eparhiale pe anul 2012, sub aspect teologic-educațional, cultural-misionar și social-filantropic și au aprobat proiectele propuse pentru anul 2013.

Realizări misionare

În ceea ce privește activitatea misionară în Episcopia Severinului și Strehaiei, s-a menționat susținerea acesteia prin atelierul de icoane al eparhiei, revista „Didahia”, postul de radio „Lumina”, site-urile eparhiale și prin diverse materiale transmise către Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române. Tot în acest sens s-a menționat și faptul că Eparhia Severinului a câștigat cu filmul „Departe de lume, aproape de veșnicie” Premiul de excelență la ediția a XIX-a a festivalului-concurs cu tematică religioasă „Lumină din lumină”, de la Curtea de Argeș. Pe acest segment, importantă este și emisiunea TV „Lumină lină”, urmărită de mii de credincioși mehedințeni.

Pentru întărirea activității misionare s-au construit numeroase lăcașuri de cult în satele și localitățile unde mișcarea prozelitistă este mai agresivă. De asemenea, au fost înființate două parohii în localitățile cu mai multe biserici și cu un număr mare de familii, fiind numiți preoți pentru a deservi aceste parohii. Tot în acest sens a fost menționată și înființarea Sectorului cimitire, monumente și servicii funerare.

Editura Didahia Severin a Centrului eparhial a scos la lumină o serie de cărți îngrijite de ostenitori ai Episcopiei Severinului și Strehaiei, dintre care cea mai importantă este reeditarea cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național a volumului de muzică bizantină „Anton Pann, Heruvico-Chinonicar”, după 165 de ani.

Proiecte educaționale

Activitatea Episcopiei Severinului pe plan teologic-educațional a fost una complexă. 115 copii din 11 parohii au fost implicați în Concursul național „Copilul învață iubirea lui Hristos”, iar alți 134 de copii au mers în tabără la Mănăstirea Caraiman, în cadrul proiectului „Alege școala!”, inițiat de Patriarhia Română. Sute de copii au participat la realizarea revistei „Didahia pentru copii și părinți” și a emisiunii radiofonice „Păhărelul cu nectar”, la Radio Lumina. La nivelul episcopiei s-au derulat mai multe programe de formare profesională: „Operator introducere, prelucrare și validare date”, „Muzeograf” (specializare), „Formator” și „Comunicare în limba engleză”. Pe parcursul anului 2012 au fost promovate în mod deosebit tradițiile comune cu românii din Valea Timocului prin proiectul „Identitate, cultură și tradiție comună în spațiul transfrontalier româno-sârb” finanțat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Totodată, au fost organizate două conferințe preoțești, în cadrul cărora au susținut comunicări profesori de renume din învățământul universitar.

Proiecte filantropice în anul 2012

Pe plan social-filantropic, atenția Centrului eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei a fost îndreptată către persoanele defavorizate: copii, bătrâni sau persoane cu nevoi speciale. Pentru persoanele cu deficiență de vedere, pe lângă apariții editoriale curente, cum sunt calendarul în scriere braille și revista „Raze de lumină”, a fost editat în premieră un material cu rânduiala Tainei Sfintei Împărtășanii.

În acest an, atât la Catedrala episcopală, cât și în parohiile eparhiei sau în instituțiile sociale din teritoriu, va fi oficiată săptămânal Taina Sfântului Maslu. Sfânta Liturghie va fi săvârșită mult mai des la bisericile de enorie, urmând exemplul mănăstirilor din cuprinsul eparhiei și al Catedralei episcopale unde această slujbă este oficiată zilnic. Alte obiective pentru anul 2013 vizează intensificarea colectei pentru susținerea construirii Catedralei Mântuirii Neamului și continuarea lucrărilor la Catedrala episcopală din Drobeta-Turnu Severin.

Comentarii Facebook


Știri recente