Evenimente culturale și spirituale în Episcopia din Ungaria

În după amiaza zilei de 27 mai 2015, în Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria au avut loc mai multe evenimente cu caracter spiritual și cultural, la care a luat parte și Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu alți clerici din cadrul Episcopiei, dar și alte autorități, între care s-au numărat Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, de la Giula, sau Doamna Andreea Monica Radu, Secretar 2 al Ambasadei României de la Budapesta, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La Centrul de Documentare și Informare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), condus de Doamna Mariana Negrău și la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, aflat sub conducerea Doamnei Director Maria Gurzău Czegledi, s-a desfășurat un dublu eveniment, la care au participat în jur de 100 de persoane, din cadrul comunității românești din Ungaria, dar și din România: vernisajul expoziției de icoane pe lemn din colecția personală a Domnului Gabriel Gurzău, originar din Giula, care de-a lungul ultimilor 5 ani a adunat peste 100 de icoane cu deosebită valoare artistică și bisericească, precum și lansarea lucrării de doctorat intitulată „Contribuții la studiul istoriei religiilor în sfera culturală maghiară”, aparținând Părintelui Petru Pușcaș, Paroh la biserica ortodoxă românească cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Giula Mică, redactată sub îndrumarea Domnului Prof. Dr. Remus Rus, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. La fiecare dintre cele două evenimente, au luat cuvântul Doamna Delia Covaci, Directorul-Executiv și Redactorul-Șef al Săptămânalului „Cronica”, în calitate de moderator; Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care și-a exprimat bucuria pentru această noua manifestare dedicată icoanei ortodoxe și frumuseților sale, ce are în spatele ei un colecționar pasionat din Giula (pe Domnul Gabriel Gurzău, care a dorit ca icoanele sale să fie cunoscute și de către comunitatea românească din Giula) și mai mulți artiști care le-au pictat în diferite locuri din România, dar și pentru evenimentul important oferit de unul dintre preoții aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Petru Pușcaș, de la Giula Mică, care cu multă stăruință a întocmit o inedită și interesantă lucrare de doctorat despre câțiva cercetători din domeniul istoriei religiilor orientale, care au trăit în Ungaria; precum și Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, care a apreciat toate aceste evenimente menite să afirme cultura, spiritualitatea și identitatea românească în rândul membrilor comunității românești din Ungaria.

La Reședința Episcopală din Giula, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, însoțit de Pr. Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc și de Pr. Secretar Eparhial Visarion Tuderici, a primit o delegație din partea Episcopiei Oradiei, formată din Pr. Vicar Eparhial Nicolae Pop, Pr. Negruțiu Florin, Inspector de Religie la Inspectoratul Școlar Bihor, Pr. Radu Rus, Consilier pentru Învățământ în cadrul Episcopiei Oradiei și Directorul Liceului Teologic „Roman Ciorogariu” din Oradea, precum și Doamna Marinica Stoian, Inspector General în cadrul Ministerului Învățământului, de la București, care au venit în Ungaria cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei. Vizita a fost prilejuită de o donație de manuale și cărți de religie și spiritualitate pentru copii, oferite Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria pentru misiunea în rândul copiilor și tinerilor, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al BOR de ajutorare a Eparhiilor din jurul granițelor și a întâlnirii recente care a avut loc la Oradea, între Ierarhi și Permanențele celor două Eparhii.

Tot în aceeași zi, la Micherechi a avut loc un marș pentru viață, ajuns la ediția a 4-a și condus de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care a fost însoțit de Părintele Secretar Eparhial Visarion Tuderici (cel care predă și orele de religie la Școala Generală din Micherechi și a avut în urmă cu 4 ani inițiativa realizării acestui marș, asemănător marșurilor organizate în România de filialele ASCOR), de Părintele Paroh Ioan Bun și de cei doi Diaconi de la Catedrala Episcopală din Giula. La marș au participat, de asemenea, Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, Doamna Andreea Monica Radu, Secretar 2 al Ambasadei, Doamna Margareta Tat, Primarul Micherechiului, Domnul Viceprimar Berthold Netea, Doamna Ana Sarkozi, Directoarea Școlii Generale, Doamna Angelika Puskar, Directoarea Grădiniței, alte cadre didactice și oficialități locale, părinți ai elevilor și mulți copii. Marșul s-a desfășurat de la intrarea în localitate până la biserica ortodoxă română, toți participanții având lumânări în mâini, iar la final Preasfințitul Părinte Siluan le-a citit o rugăciune de dezlegare și binecuvântare și a rostit un cuvânt despre semnificația evenimentului.

Comentarii Facebook


Știri recente