Evenimente cultural religioase la Târgoviște

Ceremoniile aniversare dedicate celor 420 de ani de la urcarea pe tronul Țării Românești a lui Mihai Voievod Viteazul, de la Târgoviște, s-au încheiat duminică, 22 septembrie 2013, cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată la Catedrala din Târgoviște, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În preambulul deschiderii manifestărilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, luni 16 septembrie a.c., la Mânăstirea Dealu, necropola voievodală, unde se află capul voievodului martir, întru așteptarea slăvitei învieri, a avut loc aprinderea torței ce a purtat flacăra unirii, prin țară, în câteva locuri simbolice, legate de istoria marelui voievod (Giurgeni, Călugăreni, Craiova, Alba-Iulia, Șelimbăr), până miercuri, 18 septembrie, când delegația dâmbovițeană s-a reîntors la mormântul voievodului unirii.

Deschiderea oficială a ceremoniilor a avut loc, joi, 19 septembrie, cu slujba de pomenire, oficiată de către Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale și județene, dar și a numeroși credincioși.

Evenimentul aniversar, organizat, în parteneriat, de către Consiliul Județean Dâmbovița, Arhiepiscopia Târgoviștei, Primăria Municipiului Târgoviște, Primăria Aninoasa, Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu din Târgoviște și Centrul Județean pentru Cultură Dâmbovița, a fost alcătuit din mai multe momente cu caracter spiritual, cultural, științific și artistic, potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviște, după cum urmează: sesiunea de comunicări științifice, de la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia din Târgoviște, unde, Înaltpreasfinția Sa a susținut comunicarea intitulată: Mihai Viteazul – un Voievod martir, iubitor de Biserică și neam, la acest moment participând reputați istorici, din plan local sau național, precum domnul academician Dan Berindei, ori domnul prof. univ. dr. Radu Vergatti; concertul coral și simfonic de muzică barocă, susținut de Corala Catedralei Mitropolitane din Târgoviște și Orchestra Filarmonică Muntenia, în ziua de vineri, 20 septembrie, ca un omagiu muzical, peste veacuri, adus lui Mihai Voievod Viteazul; și lansarea, la Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu din Târgoviște, a volumului editat de Arhiepiscopia Târgoviștei, intitulat Mihai Viteazul – Întregitor de țară și martir al neamului românesc.

Comentarii Facebook


Știri recente

Ziua Internațională a Copilului

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită pe 1 iunie în zeci de state. În 2016, Parlamentul Copiilor a obținut de la Parlamentul României transformarea Zilei Copilului în sărbătoare legală în România. „Ziua Copilului” este sărbătorită…