Evenimente cultural-religioase desfășurate în municipiul Curtea de Argeș

În perioada 22-24 mai 2013, municipiul Curtea de Argeș a fost gazda unor evenimente deosebite. Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș, Primaria Curtea de Argeș și alte instituții de cultură argeșene, cu sprijinul Societații Române de Televiziune – Redacția „Viața Spirituală”, a organizat cea de-a XXI-a editie a Festivalului-concurs al filmului cu tematica religioasa „Lumină din Lumină”, după cum informează eparhiaargesului.ro.

Acesta a fost deschis tuturor producțiilor de film video din țară care au fost realizate după 1 ianuarie 2013, fără a fi acceptate filmele care au participat la edițiile precedente. Festivalul și-a propus să contribuie la revitalizarea și conservarea tradițiilor creștine (ortodoxe, catolice sau greco-catolice) ale spiritualității românești, la o cunoaștere mai profundă a valențelor educative ale Bisericii Creștine.

În după-amiaza zilei de 22 mai, începând cu ora 13.00, juriul format din personalități ale artei cinematografice și din reprezentanți ai instituțiilor organizatoare, a vizionat cele 21 filme acceptate în concurs. Filmele aflate în competiție au fost proiectate în sala Manole din incinta Palatului Arhiepiscopal.

Premierea s-a făcut, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, urmată de vizionarea filmelor care au obținut Premiul de Excelență și Marele Premiu.

După regulamentul concursului, fiecare realizator a participat cu cel mult două producții, cu condiția ca acestea sa fie înscrise la secțiuni diferite. Producțiile prezentate în concurs s-au încadrat în urmatoarele categorii de film: documentar (didactic, monografic, etnografic, etnologic, sociologic, reportaj) și eseu.

Premiile concursului, în valoare netă, sunt următoarele: Marele Premiu – 1.500 lei și trofeul festivalului, oferit de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului , a fost adjudecat de Preot Necula Petre Ciprian și Cristian Gheorghe, din comuna Pietroșani, județul Argeș, cu filmul „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine”, Premiul de Excelență – 1.200 lei, oferit de Consiliul Județean Argeș a fost adjudecat de Diana Deleanu – TVR1, cu filmul

” …Și Dumnezeu a creat bărbatul”, Premiul I – 1000 lei, oferit de Primăria Municipiului Curtea de Argeș, adjudecat de preot Adi Boldișor din Mitropolia Olteniei, cu filmul „Sf. Calinic de la Cernica” ; Premiul al II-lea – 800 lei, oferit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș, adjudecat de Silvia Pintea de la TVR Cluj, cu filmul „Leul din Șișești”; Premiul al III-lea – 700 lei, oferit de Centrul de Cultură și Artă „George Topârceanu” din Curtea de Argeș, adjudecat de Mădălin Butiurcă, cu filmul „Dincolo de artă”;

Peliculele trimise pentru concurs nu se înapoiază, ci rămân în patrimoniul concursului, constituindu-se într-o arhivă a manifestării.

În cadrul aceleiași festivități, s-a desfășurat și festivitatea de premiere a Expoziției Naționale de Icoane Rugămu-ne Ție!, ediția a XVI-a.

Juriul de specialitate a ales 26 de icoane care au fost premiate de diferite instituții ale județului Argeș.

Marele Premiu în valoare de 1500 lei, oferit de Consiliul Judeșean Argeș, a fost adjudecat de Liviu Dumitrescu din Teleorman , iar Premiul I în valoare de 1200 lei, oferit de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost adjudecat de Ioana Giura din Coșești – Argeș, etc.

Comentarii Facebook


Știri recente