Evenimente cultural-religioase dedicate patronilor spirituali ai orașului Constanța

 

Sărbătorirea protectorilor spirituali ai orașului Constanța, Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena este marcată de către Arhiepiscopia Tomisului printr-o serie de evenimente cultural-religioase. În perioada 18-22 mai 2016, o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Mitropolitul Nikiphoros de Amorion, va aduce spre închinare Cinstitul Brâu al Maicii Domnului (de la Mânăstirea Kato-Xenia din Grecia), capul Sfântului Ioan Valahul și moaște ale Sfintei Împărătese Elena (aflate la mănăstirea Cutlumuș din Sfântul Munte Athos). Acestea vor fi întâmpinate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, preoți și credincioși

Astfel, miercuri, 18 mai 2016, ora 18.00,  în Zona Campus Universitar se va pleca în procesiune, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, până la biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, unde racla cu Brâul Maicii Domnului va rămâne până în 20 mai 2016, iar capul Sfântului Ioan Valahul și moaștele Sfintei Împărătese Elena vor fi duse în continuare, spre închinare, la Catedrala arhiepiscopală. La ora 19.00, la biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, ierarhii, preoții și diaconii români și greci vor oficia Taina Sfântului Maslu.

Vineri, 20 mai 2016, începând cu ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului și Mitropolitul de Amorion vor oficia Sfânta Liturghie la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. La ora 18.00, se va porni în procesiune cu sfintele moaște de la Catedrala arhiepiscopală către biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, de unde, împreună cu cinstitul Brâu al Maicii Domnului, se va continua procesiunea până la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

„Sâmbătă, 21 mai 2016, de sărbătoarea Sfinților Împărați, ierarhii, preoții și diaconii vor oficia Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, începând cu ora 8.30. Apoi, de la ora 15.00, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului și sfintele moaște vor fi purtate în procesiune de la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” la Catedrala arhiepiscopală. Duminică, 22 mai 2016, începând cu ora 7.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și IPS Nikiphoros, Mitropolit de Amorion, vor târnosi (sfințire mare) biserica „Sfântul Nicolae” din Năvodari  slujbă urmată de oficierea Sfintei Liturghii arhierești, la finalul căreia credincioșii vor putea trece și închina în Sfântul Altar. Totodată, cei prezenți vor putea cinsti și Brâul Maicii Domnului, ce va fi adus la acest lăcaș de cult” anunţă Biroul de Presă al Eparhiei.

***

Tot de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, pe 21 mai 2016, de la ora 14.00, la biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Cumpăna, Ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Botez pentru opt copii instituționalizați aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Evenimentul este inițiat de către Primăria Cumpăna.

Comentarii Facebook


Știri recente