Evenimente comemorative la Catedrala Moților, la 81 de ani de la asasinarea primului protoiereu de Huedin (Program)

Protopopiatul de Huedin comemorează vineri 81 de ani de la asasinarea protoiereului Aurel Munteanu (10 septembrie 1940), avându-l invitat pe PS Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Manifestările de vineri vizează și aniversarea a 90 de ani de la punerea pietrei de temelie pentru Catedrala Moților (20 septembrie 1931), ctitorie a vrednicului protopop martir Aurel Munteanu.

Program

  • ora 09:30 – Primirea ierarhului la Catedrala Moților din Huedin.
  • ora 10:00 – Sfânta Liturghie (răspunsurile liturgice vor fi oferite de grupul vocal Synavlia).
  • ora 11:30 – Lansarea lucrării Mucenicul Aurel, broșură scrisă de dr. Eugen Nicoară și reeditată de curând la Editura Renașterea.
  • ora 12:00 – Slujba Parastasului, la mormântul protopopului martir aflat în curtea Catedralei Moților.

Crucea de la mormântul protopopului martir va fi iluminată în roșu, în perioada 9-10 septembrie, ca omagiu celui ce s-a jertfit pe altarul patriei și al credinței.

©Basilica.ro / Aurelian Iftimiu

„Îi invităm pe toți cei care simt și trăiesc românește să ia parte la aceste evenimente închinate vrednicului de pomenire părinte protopop Aurel Munteanu, martir al Bisericii Ortodoxe Române și al țării noastre”, transmite Pr. Dan Lupuțan, Protopop de Huedin.

Protoiereul Aurel Munteanu a fost omorât în ziua de 10 septembrie 1940 de un grup de civili și militari maghiari, la 2 zile după intrarea trupelor horthyste în Huedin, în contextul cedării Ardealului de Nord Ungariei.

©Basilica.ro / Aurelian Iftimiu

Conform raportului Ministerului Afacerilor Străine, „în plină zi, în mijlocul orașului și în văzul mulțimii care vocifera, asasinii l-au trântit la pământ, l-au bătut cu pumnii și ciomegele, i-au smuls părul și barba cu carne cu tot, iar unul dintre ei i-a înfipt un par în gură până a ieșit prin ceafă”.

Foto credit: Protopopiatul de Huedin

Comentarii Facebook


Știri recente