Eveniment istoric la Mănăstirea Tismana: A fost inaugurat Muzeul Tezaurului României

La Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj a avut loc marţi, 26 iulie 2016, festivitatea de inaugurare a Muzeului Tezaurului României. Este vorba de un spaţiu expoziţional unicat în Europa, inaugurat în cadrul unui ceremonial la care au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Excelenţa sa, domnul Mugur Isărescu, alături de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi de alţi invitaţi de marcă din domeniul financiar-bancar, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Evenimentul a fost precedat de Simpozionul  intitulat Odiseea aurului BNR; Tismana, 1944 – 1947, în cadrul căruia Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a primit din partea Mitropolitului Olteniei Ordinul Sfântul Nicodim, Clasa I, pentru contribuţia adusă la realizarea Muzeului Tezaurului României de la Mănăstirea Tismana.

Prin tezaur o ţară are posibilitatea să se dezvolte economic şi să-şi crească în pace şi linişte copiii. Tezaurul de la Tismana a cuprins nu numai aur masiv, ci şi alte obiecte de preţ ale ţării noastre. Aici, în peştera Sfântului Cuvios Nicodim, şi-a aflat adăpostul această comoară, iar ca urmare a contribuţiei şi implicării domnului guvernator al Băncii Naţionale în realizarea Muzeului Tezaurului din peştera aflată sub Mănăstirea Tismana Mitropolia Olteniei a hotărât acordarea domniei sale a Ordinului Sf. Nicodim clasa I, a precizat Înaltpreasfinţia Sa.

***

În perioada 1944 – 1947, pe fondul evenimentelor tulburi cauzate de prezenţa trupelor sovietice pe teritorul ţării noastre, peştera de lângă aşezământul monahal de la Tismana a adăpostit tezaurul României, respectiv peste 200 tone de aur, la care s-au adăugat şi circa 12 tone de aur primite spre păstrare din partea statului polonez.

Comentarii Facebook


Știri recente